Inspirace jaro, Strana 3

Klíčky pro vaše zdraví

Pokud chcete na jaře udělat  něco pro svoje zdraví, zkuste doplnit svůj jídelníček o klíčky.  Jsou plné těch nejčerstvějších vitamínů, které už po zimě začínají vašemu tělu chybět. Jedná se především o vitamíny skupiny B, C, E a A. Naklíčená semínka můžete jíst jen tak samotná, mají skvělou oříškovou chuť. Hodí se také do salátů nebo jako jedna z příloh. Dochutit s nimi můžete např. i polévky. A která semínka ke klíčení vybrat? Důležitá je kvalita samotných semínek, doporučujeme ty s označením BIO. Jedny z nejoblíbenějších jsou fazolky mungo a adzuki, všechny druhy čočky, cizrna a ostatní druhy luštěnin. Velice ostrou a pikantní chutí se vyznačují naklíčená semínka ředkviček, zelí, brokolice a oblíbené řeřichy - ty jsou skvělé k dochucení polévek. Často se nakličují také tradiční pšenice, ječmen, oves, pohanka…Fantazii se meze nekladou. Co se nikdy nenakličuje jsou chemicky ošetřené semínka a také ty z čeledi lilkovitých, která jsou ...

Jarní detoxikační smoothie

S jarem přichází na řadu i jarní detoxikace neboli očištění organismu. Už naše babičky držely čtyřicetidenní půst před Velikonocemi, rozhodně tedy nejde o nějakou novinku či moderní trend.  Při detoxikaci se tělo zbaví parazitů, virů, bakterií, plísní a toxických látek, a to každému organismu jenom prospěje. Hlavně se pročistí střeva, játra a ledviny - právě v tomto pořadí. Existuje několik tipů na detoxikační kůry - můžete pravidelně pít čaje nebo detoxikační smoothie, užívat ocet, bylinkové tinktury, semínkové drtě, oleje, ... Možností je opravdu hodně, stačí si jen vybrat, která vám bude vyhovovat nejvíce. Aby měl celý detox nějaký smysl, je nutné držet jej nějakou dobu. Před zahájením očisty je nejlepší si dát jeden den úplného půstu. Den, ve kterým byste měli hlavně dodržovat pitný režim a nic nejíst. Celou detoxikační kůru je potřeba doplnit pohybem na čerstvém vzduchu, vydatným pitným režimem a odlehčenou stravou plnou ovoce a zel...

10 bylinek, které by vám v kuchyni neměly chybět

Bylinky mají velký význam nejen v dochucování jídel, ale i v tradičním léčitelství. Na každý parapet či balkon se určitě vejde pár květináčů s bylinkami. Můžete je zasadit i do truhlíků, udělají vám hodně parády. Teď v květnu je nejlepší nakoupit již rozpěstované bylinky v místním zahradnictví či květinářství, většinou mají velmi širokou nabídku. Bylinky ze supermarketu nejsou pro život “venku” příliš uzpůsobené, musíte je minimálně přesadit do kvalitnější zeminy a postupně otužovat. My vám přinášíme náš seznam těch, které by v kuchyni neměly chybět: 1. Bazalka má široké využití především ve středomořské kuchyni, ale své místo najde i v  lidovém léčitelství. Její chuť se skvěle hodí do salátů, na pizzu nebo k rajčatovým pokrmům. Je jedna ze základních bylinek italské kuchyně, která je oblíbená na celém světě i u nás. V lidovém léčitelství se používá pro podporu trávení, pomáhá při bolestech hlavy, nespavosti a stresu. 2. Druhů...

Zbylo vám od oběda?

Zbylo vám od oběda? Pečínka neboli pečené maso ve vlastní šťávě, s kmínem, pepřem, česnekem, na cibulce… Nespočet receptů, jediný výsledek – lahůdka. Pečínku nelze připravit z malého kousku masa. Vždy vznikne více porcí a pokud se u stolu nesejde více strávníků, nastává otázka, co se zbylými. Dojídat v dalších dnech, zamrazit nebo zavařit?Zavaření se jako varianta může zdát ta nejsložitější, ale opak je pravdou. A navíc má své výhody. Zavařením do skla vznikne hotové jídlo, které je hned po ruce vždy, když není zrovna moc času na vaření od základu nebo když vás překvapí nečekaná návštěva a počet strávníků se neplánovaně rozroste. Kvalitní pokrm, který lze vzít s sebou na dovolenou, třeba aktuálně na hory. Stačí ohřát obsah sklenice a s čerstvě uvařenou přílohou rychle a jednoduše vykouzlit skvělý oběd nebo večeři. Zavaření pečeného masa není zase taková věda, jak by se na první pohled mohlo zdát. Musíte mít CO a DO ČEHO zavařovat. CO – to je volba podle ...

Takto se vyrábí delikatesy via delicia

Baví nás, když nám dává práce smysl. Třeba když pro vás můžeme vyrobit dobroty, po kterých se jen “zapráší”. Když můžeme pracovat se surovinami z našeho okolí, z čisté krajiny Jeseníků.Když vám naše výrobky přinesou radost a pohodu. A samozřejmě když nás potom pochválíte, nebo doporučíte kamarádům.Moc si toho vážíme, díky :)...

x