Inspirace jaro, Strana 2

Tradiční duben

Jarní energie je už cítit ve vzduchu, je plný ptačího cvrlikání, bzukotu prvních odvážných včel a světle zelené barvy, která je k vidění téměř všude v přírodě. Duben je ve znamení probuzení přírody a je pevně spjat s Velikonocemi, svátky jara, nového života a plodnosti.   K Velikonočním svátkům se pojí velké množství tradic a zvyků. Příprava na ně začíná už masopustem a čtyřicetidenním postním obdobím, které mu předchází a vrcholí Květnou nedělí, kdy se v kostele světí větvičky kočiček. Více o tomto období si můžete přečíst v článku o tradicích v březnu  Velikonoce jsou svátky pohyblivé a jejich termín je ovlivněn prvním jarním úplňkem. První neděle po tomto úplňku je právě neděle Květná. V následujícím Pašijovém týdnu najdeme tyto dny: Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota, Boží hod velikonoční a Velikonoční (červené) pondělí. Jde o nejdůležitější křesťanské svátky, ale jejich termín je pravděpodobně spojen s původními oslavami jarní rovnodennosti a prvních jarních dn...

Co zavařovat v dubnu?

Na jaře se příroda konečně na plno probouzí ze svého spánku a my můžeme opět využívat jejich darů. Duben je  také ve znamení Velikonoc, takže kromě prvních bylinek a zeleniny, si můžeme uchovat vykoledovaná vařená vejce. Tady máte krátké shrnutí do čeho všeho se můžete pustit: Louky jsou plné prvních jarních rozkvetlých bylinek - podbělu, petrklíčů, fialek a pampelišek. Ty se skvěle hodí na sirupy, které v době chřipek a nachlazení, jako když najdete. Pomalu už také končí sezóna medvědího česneku, takže jestli ještě nemáte připravené skvělé pesto podle našeho receptu, není na co čekat. Do své vrcholné formy se dostávají kuchyňské bylinky - jejich jarní silnou chuť můžete zachovat v pestech, naložit je v oleji nebo v octu. Ze země už taky vylezla první rebarbora - z té je úžasné čatní, které naplno využijete hlavně k tvrdým sýrům. Velmi krátká je sezóna chřestu, takže pokud si jeho nezaměnitelnou chuť chcete uchovat i na další měsíce, za...

Co zavařovat v květnu?

Na zahrádce jsme zatím spíše ve fázi vysazování než sklízení, přesto už můžete při dobrém počasí v květnu sklízet rebarboru, rané varianty salátu, ředkvičky, kopr, jarní cibulku nebo špenát. Bylinky jsou nyní ve své vrcholné formě a tak by byla škoda nevyužít jejich plnou chuť. Co tedy můžeme v květnu zavařovat, marinovat, nakládat či jinak konzervovat? Využijte například rebarboru - zkuste si zavařit rebarborovou marmeládu, jejíž sladkokyselou chuť ocení nejeden gurmán, nebo rebarborové chutney, které můžete servírovat k tvrdým sýrům. Nezapomeňte si také uvařit domácí sirupy - ten z bezových květů je chuťově bezkonkurenční, lehký na přípravu a milují ho dospělí i děti. Kopřivový a pampeliškový se vám bude hodit v době nachlazení. Můžete také vyzkoušet sirup z výhonků jedlí nebo smrků v kombinaci s léčivými bylinkami. Fantazii se meze nekladou a příroda vám momentálně nabízí to nejléčivější. Další možností, jak využít siln...

Chřestová sezóna

V posledních letech se na české farmářské trhy vrátil nekorunovaný král jarní zeleniny - chřest. Jeho sezóna je velmi krátká, trvá jen asi měsíc, a proto byste ho ve svém jarním menu určitě neměli vynechat. V nabídce naleznete dva druhy - zelený a bílý. Jedná se o stejný druh, jen bílý byl při pěstování přikryt černou fólií. Je chuťově výraznější, musí se ovšem oloupat celý kromě hlavičky. U zeleného stačí oloupat spodní dřevnatou část. Čím je chřest čerstvější, tím je sladší. Proto preferujte české farmáře, u kterých máte jistotu, že chřest nestrávil několik dnů na cestách. Doma jej zpracujte co nejdříve. Nejlépe jej skladujte zabalený do vlhké utěrky v ledničce nebo nastojato v zavařovací skleničce s cca 2 cm vody. Než do vody chřest postavíte, seřízněte stonky. Stejně tak i před samotnou úpravou. Přesto ale dlouhé skladování jeho chuti ani kondici neprospívá. A jak ho upravovat? Esence jeho chuti je v těch nejjednodušších úpravách - vařený al dente ...

Cuketová sezona

Cukety jsou velmi zdravé, mají minimální obsah kalorií a přitom jsou plné minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí, pomáhá při léčbě cukrovky, revmatismu a dny. Má i protirakovinné účinky. A lze ji nápaditě upravit. V kuchyni existuje neuvěřitelné kvantum receptů, jak je připravit. Děti milují krémovou cuketovou polévku, dospělí zase středomořskou minestrone nebo ratatouille, kde cuketa také hraje prim. Nepříliš zdravou, ale výbornou variantou jsou cuketové řízky nebo cukeťáky (smažené placičky z nastrouhaných cuket). Cukety můžete zapékat s mletým masem a rajčaty, grilovat, udělat z ni “zelí” nebo upéct buchtu. Možností je prostě velké množství. Pozdní cukety je nejlépe uložit do studeného sklepa, vydrží vám někdy až do prosince. My vám ale poradíme několik variant na jejich konzervování. Nejjednodušší variantou je mražená cuketa - oloupaná nakrájená na plátky nebo nastrouhaná na hrubo. Protože je cuketa hodně vodnat...

x