Jahodová sezóna

jahodov__

 
 
 

Jahody jsou v evropské kuchyni poměrně nováčky. Ve velkém se zde začaly pěstovat až koncem 19.století.

Do té doby byly známy pouze lesní jahody, které se od těch pěstovaných liší nejen velikostí, ale i chutí. Od té doby se ale sladké plody (které vlastně nejsou plody, jde o zdužnatělé květní lůžko, plody jsou malá semínka na jeho povrchu) rozšířily téměř do každé zahrádky, ale také do květináčů na balkony a terasy.

Známe nekonečnou řadu druhů, které se odlišují tvarem, chutí, velikostí a kvalitou dužiny. Typickým časem sběru je červen a červenec a jahody tak ohlašují blížící se léto. 

Jahody se v minulosti považovaly za královské ovoce a byly symbolem lásky (asi díky tvaru jahod ve tvaru červeného srdce). Neměly by chybět ke skleničce sektu nebo šampaňského, ke kterému chuťově ladí.

Čerstvé ovoce se hodí především na sladké dezerty (koláče, bublaniny, nepečené ovocné dezerty, plněné knedlíky). Těšíme se vždy na první dávku jahod ze zahrádky, které stačí doplnit trochou šlehačky a užít si tu nezaměnitelnou chuť prvních jahod. Uvaříme tvarohové nebo kynuté knedlíky plněné jahodami, a užijeme si dokonalé sladění chutí spolu s rebarborou v zapečeném crumble.

Ovoce se dá velice dobře nakládat do vysokoprocentního alkoholu (pálenka, rum, gin). Obě složky z toho mají užitek. Jahody uberou alkoholu jeho typickou chuť, alkohol zase nasaje vůni naloženého ovoce. Oblíbenou a hlavně chuťově dokonalou klasikou je jahodový džem, vyzkoušejte třeba recept doladěný vanilkou.

Pro dochucení salátů zkuste jahodový ocet. Který je lahodný nejen oku, ale i chuťově. Náš recept se skvěle hodí na upotřebení přezrálého ovoce. Popularita jahod je zcela oprávněná. S vysokým obsahem vitamínu C může směle konkurovat citrónu, dále obsahuje velké množství kyseliny listové, vitamínů skupiny B, E a provitaminu A.

Dále v nich najdete minerální látky a stopové prvky jako jsou mangan, železo, vápník a hořčík. Jahody tak posilují imunitu, pomáhají při dně, stabilizují střevní mikroflŕu a zahánějí únavu a nervozitu.

Jahody po sklizni zpracujte co nejdříve. V dobré kondici vydrží 1-2 dny, proto je raději sbírejte nebo kupujte malé množství, které rychle spotřebujete. Kvalitní jahody poznáte podle charakteristické vůně a sytě zelených kališních lístků. Na “horší” časy je můžete uchovat v mrazáku a to buď v celku nebo jako rozmixované pyré.

x