Inspirace léto, Strana 3

Tradiční červenec

Po opravdu náročném roku nás čeká konečně odpočinek. Červenec nás “nutí” k odpočinku a my se odjíždíme zrelaxovat k moři, na chalupu nebo si užíváme výlety. Jak tomu, ale bylo dříve? Naši předci měli v červenci hodně napilno. Pracovalo se na poli a pomalu se schylovalo k závěrečné sklizni.   Začíná ta pravá zavařovací sezóna. Jahody, třešně, višně, maliny, rybíz - vaříme kompoty, džemy a připravujeme domácí ovocné koláče. Dozrávají rajčata, papriky, cukety a další polní zelenina. Připravujeme směsi do mrazáku, zavařuje lečo a rajčatovou passatu. Inspiraci na recepty najdete i na našich stránkách. Příroda pomalu mění své barvy a bledne. Z čerstvé a šťavnaté zelené se stává hlavně v suchých rocích vyprahlá žlutá. Pečujeme o naše zahrádky a záhonky a dodáváme jim tolik potřebnou vláhu.   V červenci se často konaly poutě a procesí, ty měly za hlavní úkol modlitbu k ochraně úrody a zajištění obživy na zimní období. Červenec začíná Cyrilometodějským svátkem a svátkem Mistra Jana Husa. Následují ...

Svatojánské bylinky

Oslavy slunovratu a Svatojánské noci jsou neodlučitelně spjaty s mnoha tradicemi a rituály. Naši předkové věřili, že noc slunovratu má magickou moc a sílu. Zapalovali se ohně a věřilo se, že země otevírá a vydává poklady.     V tomto období vrcholí sběr léčivých bylin, se kterým je spjato mnoho tradic. Domy se zevnitř i z venku zdobily květinami. Bylinky natrhané právě o svatojánské noci měli přinést lásku, radost, zdraví a požehnání do domu. Položené pod polštářem potom slibovaly neprovdaným dívkám sen o jejich vyvoleném. Všechny bylinky natrhané v tuto posvátnou noc se nazývaly svatojánským kořením a mají prý kouzelnou moc.   Svatojánských bylinek by mělo být devět a měly by se trhat na devatero místech. Existuje větší množství seznamů, co by v devítce nemělo chybět, ale region od regionu se liší i díky dostupnosti v jednotlivých oblastech. Pojďme se podívat na nejběžnější a pro nás v dnešní době nejdostupnější bylinky, které zrovna v období letního slunovratu kvetou. Pelyněk prav...

Tradiční červen

První letní měsíc je spojen s magickým slunovratem, ale také koncem školního roku a dnem dětí. Červen je měsícem, kdy se květy přetvářejí v plody, které během léta sklidíme. Všechno bují, sílí a rozrůstá se. V červnu si můžeme užít první jahody a třešně. Neměli bychom zapomenout nasbírat bezové květy, které se nám budou hodit při horečkách, rýmě a nachlazení a také oblíbené bylinky, které prý mají v tomto období čarovnou moc.   Hned první červnový den je věnován dětem - Den dětí si užijeme na společném výletě do přírody, kde nesmí chybět piknik plný našich delikates. Piknik je určen dětem a tak v piknikovém koši najdete sendviče s jejich oblíbeným džemem, jemná kuřecí paštika a bylinkové limonády z našich sirupů.   První červnový týden je završen svatým Medardem (8.června)., který určuje ráz počasí do konce června. Snad každý zná oblíbenou pranostiku - Medardovo kápě, čtyřicet dní kape. Lidé se k tomuto patronu obraceli s prosbou o zachování úrody, ochranu první senoseče a také pro zajištění...

Co zavařovat v červnu?

Červen je měsíc, kdy se jaro střídá s létem, a po teplém jaru lze čekat první úrodu na našich zahrádkách. Než se ale budeme věnovat naší úrodě, využijeme také dary přírody. Začíná kvést černý bez, který se vyplatí usušit - čaj z této léčivé rostliny pomáhá při horečkách snižovat tělesnou teplotu. Chuťově skvělý je i sirup z květů, který také najdete v naší nabídce.  Červen je především měsícem červeného ovoce. Na stromech dozrávají třešně, které se skvěle hodí do moučníků, ale můžete uvařit klasickou zavařeninu nebo si připravit třešňový džem. Na sezónu jahod a malin se těší všichni, děti i dospělí. A až se jich přejíte, uvařte si džem nebo marmeládu. Skvělou chuťovkou k sýrům jsou ovocné rosoly, na které se hodí maliny nebo rybíz. Pokud si chcete v kuchyni trochu zaexperimentovat, vyzkoušejte neobvyklou kombinaci jahodového octu.  Na zeleninovém záhonku už můžeme sklízet první mrkev, hrášek, špenát, rebarbora, ředkve nebo vodnice. ...

Džemy a marmelády

Léto je časem velkého zavařování a příprava džemů a marmelád patří mezi nejjednodušší a také nejoblíbenější metody konzervování. Překvapivě lze takto použít každé ovoce a mnoho druhů zeleniny. Nejoblíbenější jsou husté džemy s ovocnou dužinou, ale lákají i průzračné rosoly z ovocné šťávy. U těchto pochoutek je jediným konzervačním přípravkem cukr. Ten reaguje s pektinem a kyselinami obsaženými v ovoci, želíruje, konzervuje a při vysoké koncentraci zabraňuje růstu plísní. Základní otázkou je vyvážení kyselosti a pektinu. Mnoho ovoce má od přírody správný a vyvážený obsah, ale některé potřebují pomoci přidáním citrónové šťávy nebo ovoce bohatého na pektin (např. jablka). Případně můžeme přidat průmyslově vyráběný pektin. Nezapomeňte pak ale zvýšit i dávku cukru, abyste zabránili plesnivění a prodloužili trvanlivost. A jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem? Dle zvyklostí by džem měl obsahovat větší kousky ovoce. Ovšem ...

x