Inspirace léto, Strana 3

Džemy a marmelády

      Léto je časem velkého zavařování a příprava džemů a marmelád patří mezi nejjednodušší a také nejoblíbenější metody konzervování. Překvapivě lze takto použít každé ovoce a mnoho druhů zeleniny. Nejoblíbenější jsou husté džemy s ovocnou dužinou, ale lákají i průzračné rosoly z ovocné šťávy. U těchto pochoutek je jediným konzervačním přípravkem cukr. Ten reaguje s pektinem a kyselinami obsaženými v ovoci, želíruje, konzervuje a při vysoké koncentraci zabraňuje růstu plísní. Základní otázkou je vyvážení kyselosti a pektinu. Mnoho ovoce má od přírody správný a vyvážený obsah, ale některé potřebují pomoci přidáním citrónové šťávy nebo ovoce bohatého na pektin (např. jablka). Případně můžeme přidat průmyslově vyráběný pektin. Nezapomeňte pak ale zvýšit i dávku cukru, abyste zabránili plesnivění a prodloužili trvanlivost. A jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem? Dle zvyklostí by džem měl obsahovat ...

Rajská sezóna

      Rajčata si na našich zahrádkách, balkónech a sklenících vydobyla své neodmyslitelné místo. Každý kdo poznal rozdíl mezi koupeným a domácím rajčetem ví, že to domácí má krásně intenzivní chuť a vůni a s kupovaným se nedá ani srovnávat. Rajčata hrají prim především ve středomořské kuchyni. Své místo si ale našla třeba i v té české - vzpomeňme na tolik oblíbenou rajskou omáčku. Přitom se v Evropě objevila až v 17.století, kdy sem doputovala z Jižní Ameriky. V 19.století se stala velmi populární v Itálii a odtud se už díky oblibě italské kuchyně, dostala do celého světa. Rajčata obsahují velkou spoustu vitamínů a minerálních látek (např. vitamíny skupiny B, C, vápník, fosfor a mnohé další). Jsou vynikajícím léčivem na močové cesty, čistí ledviny, snižují cholesterol, detoxikují organismus, zvyšují imunitu a upravují trávení. Prostě chutný zázrak. Rajčata jsou ideální pro lehké letní obědy a večeře inspirované It...

Levandule

      Levandule je jedna z nejoblíbenějších bylinek vůbec a to hlavně kvůli své omamné vůni a jedinečné barvě. Nebojte se o ni rozšířit svůj bylinkový záhonek, původem sice pochází ze středomoří, ale dobře si jí daří i u nás (hlavně v teplých oblastech).  Vytvoříte si tak kousek Provence u vás doma.  Kromě estetického dojmu, který vám každá levandule na zahrádce či balkónu přinese, ji můžete využít v kuchyni, v léčitelství i v péči o tělo či domácnost. Rostlinku trháme a sbíráme, když je jen částečně rozkvetlá. Jinak vám všechny kytky při sušení opadají. Stříhejte delší stonky, které v menším trsu zavěste na slunné a vzdušné místo. Nejčastěji kvete od začátku června. Levandule je skvělým pomocníkem proti nechtěnému hmyzu. Slouží jako přirozený repelent a tak kytičkou v okně odeženete nechtěné hmyzí návštěvy. Svazek sušené levandule se ve středomoří dává na parapety oken i například proti štírům, to snad ale v naši...

Jak správně zavařovat ve skleničkách weck

      Bojíte se zavařování ve skleničkách Weck? Nemáte vůbec žádné, nebo malé zkušenosti se zavařováním? Přesně pro vás jsme připravili pár tipů “jak na to”, aby výsledek byl naprosto dokonalý. Zavařování ve “weckovkách” je neuvěřitelně jednoduché, když dodržíte několik základních pravidel. Odměnou bude nádherný kousek zavařeniny, kterou můžete s klidem věnovat jako originální a krásný jedlý dárek. Takže až vám kamarádka přinese košík třešní nebo čerstvých okurek k zavaření, pusťte se s vervou do toho. 1. Sklenice plňte tak, aby pod víčkem zůstala alespoň minimální mezera, ideálně cca 10mm. Tučná masa a zelenina v oleji potřebují ještě větší prostor, teplem hmota nabyde a část mastnoty by utekla pod víčkem ven. 2. Důležitá je hygiena. Používejte pečlivě umyté a osušené sklenice a víčka. 3. Používejte pokud možno vždy nové gumičky. Opětovně používané nemusí vždy dobře těsnit. Nicméně, když už je znovu použije...

Česnek

      Česnek jako koření je známý už od starověku a patří tak k nejstarším kulturním rostlinám vůbec. Pochází pravděpodobně z jihozápadní Asie, ale brzy se rozšířil  po celé Evropě. V Evropě patří mezi velké pěstitele Španělsko, Francie a Itálie, protože česnek má radši teplá a suchá místa. Patří také mezi klasickou součást českých zahrádek a políček. U nás nejznámější je chuťově výrazná, ale drobnější odrůda “paličák”.   Vysoké kulinářské a zdravotní hodnoty jsou závislé na obsaženém alicinu, který je ale také zodpovědný za typické výrazné česnekové aroma. Po konzumaci čerstvého česneku, začne organismus vylučovat nežádoucí vůně, kterých se můžete zbavit žvýkáním zelené petrželky, máty nebo hřebíčku, případné napití mléka nebo silné kávy. Tepelnou úpravou se chuť a aroma česneku snižuje. Česnek má spoustu zdravotních benefitů - zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu, působí jako přírodní antibiotikum&...

x

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení