Inspirace podzim

Snídaňová inspirace plná energie

Snídaně dělá den - to není žádné tajemství. Na podzim, hlavně v době, kdy se mění počasí z teplého na studené, je dobré organismus podpořit teplou snídaní. Taková snídaně vás po ránu “nastartuje” a vy budete mít energii na celý den.  Teplé kaše Teplou snídani si můžete připravit rychle, není to žádná věda. Kromě oblíbených vajíček může být ranním základním pokrmem kaše. A to na sladko nebo na slano. Nemusíte ji připravovat z obligátních ovesných vloček nebo krupice. Dnešní nabídka je rozšířená o špaldu, pohanku, kukuřici nebo jáhly.  Abyste se ke snídaňové kaši vraceli, je opravdu důležité ji dokonale dochutit. Na doslazení použijte některých z našich džemů. Jsou voňavé, výrazné chuti a připravené ze surovin z našich luhů a hájů.  Skvělý je malinový, borůvkový nebo aromatický višňový džem s kousky ovoce. Můžete ozdobit a doladit k dokonalosti řezem nakládaného černého ořechu a vanilkovým sirupem, ve kterém jsou ořechy naložené, nebo medem. Nesmí chybět sušené nebo kompotované ovo...

Jak na maso z divočáka?

Kančí maso (neboli maso z divočáka) patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější zvěřinu vůbec. A víte proč? Je stejně chutné, ale výraznější než tolik oblíbené vepřové. Zároveň obsahuje méně tuku a je lépe stravitelné.Nejčastěji se k vám dostanou tyto partie: pečeně kýta nebo plec Paštika z divočáka na červeném víně My pro vás z kančího masa připravujeme paštiku na červeném víně. Je to jeden z našich bestsellerů a vy moc dobře víte, proč si ho tak rádi kupujete. Paštika je provoněná divokým kořením a jalovcem a je dobře roztíratelná. Zamiluje si ji snad každý milovník masa. A k čemu se paštika z divočáka hodí? Jelikož do výroby paštiky z divočáka přidáváme k pečenému masu červené víno, je zcela žádoucí si dát sklenku červeného vína i k paštice hotové.Pokud chcete paštiku z divočáka podávat na malých kanapkách, doporučujeme osvěžit přidáním trošky džemu z červeného rybízu, který bude sloužit i jako ozdobný "kaviár" na kanapkách.   Kančí pečeně Kančí pečeně je stejně jako ta z domácího prasátka k...

Neobvyklé plody podzimu

Zavařujeme pro vás i nepříliš obvyklé plody podzimu, které ne všichni znají. Pojďme si je představit a říct si také více o našich džemech.  Často jde o plody divoké, planě rostoucí, které sbíráme ručně v přírodě. Pokud máte na zahradě místo, doporučujeme je zasadit a zpestřit svůj podzimní jídelníček. Nebo se projít a zkusit se po nich porozhlédnout.   Jeřabiny Plody jeřabin obsahují poměrně hodně vitamínu C a karotenoidy - podporují tak naši imunitu. Kromě toho jsou jejich plody, květy, listy i kůra hojně využívané v lidovém léčitelství. Divoce rostoucí stromy, který se na podzim zbarví sytě oranžovými plody, jsou většinou jeřáby ptačí, které mají docela hořkou chuť. Ideální pro konzumaci je pěstovaný jeřáb moravský sladkoplodý, jehož plody nejsou hořké, ale naopak příjemně ovocně nasládlé. Ty používáme nejen pro výrobu našich džemů, ale také jako skvělého parťáka ke kompotovaným hruškám . Náš džem má typickou chuť a vůni jeřabin, která se nedá s ničím zaměnit. Plody nejdříve propařujeme ...

Jelení maso

Dostalo se k vám jelení maso? Právě jste vyhráli v loterii! Jelení maso má samá pozitiva - je chutné, zdravé a dietní. Můžete z něj připravit minutky, i klasické hotovky. Jelení sezóna trvá od srpna do ledna, ale z farmových chovů si toto maso můžete koupit celý rok. My z tohoto skvělého masa pro vás připravujeme jelení paštiku z brusinkami . Maso jsme nechali marinovat v koření, kořenové zelenině a v moravském červeném vínu (Frankovka). Následně jsme maso hrubě namleli a nakonec přidali brusinky, které krásně podtrhnou výraznou chuť této zvěřinové speciality. Jedná se o skutečnou lahůdkou pro znalce a milovníky poctivých zvěřinových paštik. Jelení paštiku podávejte spolu s naším brusinkovým džemem , na jakémkoliv pečivu bude vynikající.Do našich zvěřinových paštik používáme maso, které prošlo přísnou kontrolou veterinární správy. A co s jelením masem v kuchyni? Nejklasičtější úpravou je pečínka na smetaně. K této variantě je nejlepší maso z kýty prošpikované špalíčky slaniny. Pokud máte raději pikan...

Švestky - modrý poklad ve vaší kuchyni

Podle archeologických nálezů konzumovali švestky všeho druhu (i mirabelky nebo špendlíky) naši předkové už v mladší době kamenné. Nebyly to sice dnešní sladké odrůdy, ale ty plané, které ještě dnes můžeme najít na mezích a v remízcích. Nicméně si i tyto nepříliš sladké odrůdy našly své místo v sadech a díky postupnému zušlechťování si dnes můžeme pochutnat na šťavnatých a masitých odrůdách švestek.  A je to dobře i pro naše zdraví. Švestky obsahují spoustu minerálních látek a stopových prvků jako draslík, vápník, zinek nebo měď. Kromě toho obsahují poměrně hodně vitamínů (provitamin A, vitamínů skupiny B, C nebo E). Švestky posilují imunitní i nervovou soustavu, pomáhají odbourat stres a mají povzbuzující účinek. Sušené a kompotované plody jsou skvělé na trávení a to hlavně díky vysokého obsahu sorbitolu.  Plody švestek by měly dozrát na stromě, pokud se sklidí dříve nejsou chuťově tak výrazné. Samozřejmě záleží na dalším kulinářském využití, které má poměrně hodně širokou škálu. Od “valašsk...

x