Inspirace podzim, Strana 5

Rillettes

CO BUDETE POTŘEBOVAT 2 kg prorostlého bůčku (bez kosti) 0,4 l bílého vína 4 lžičky soli koření dle chuti (česnek, pepř, rozmarýn, tymián, bobkový list, …) Rillettes je v podstatě jednoduchá masová pomazánka, jejíž původ můžeme hledat v oblasti Touraine ve střední Francii. Jde o pokrm opravdu tradiční, první zmínky pochází už z roku 1480. Recept se v různých oblastech Francie liší. Většinou je ale vždy základem vepřový bůček (nebo jiné tučné maso) nakrájený na nudličky a pomalu pečené nebo dušené. Přidává se k němu aromatické koření jako česnek, rozmarýn, tymián nebo bobkový list. Často ho ve Francii dostanete na klasické bílé bagetě jako předkrm. Takže pokud se k vám dostalo čerstvé vepřové maso z domácí zabijačky, volba je jasná. MY VÁM NABÍZÍME ZÁKLADNÍ RECEPT, KTERÝ SI MŮŽETE OBMĚNIT POUŽITÝM KOŘENÍM: Bůček nakrájíme na kostky přibližně 3x3 cm a dáme do hrnce, nejlépe do litinového nebo jiného “těžkého”. Maso prom...

Šípkový džem

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 kg šípků 1 kg cukru (na 1 kg protlaku) 12 g pektinu 1 polévková lžíce citrónové šťávy (lze vynechat) KDY JE NEJLEPŠÍ SBÍRAT ŠÍPKY? Koncem letních prázdnin se už na stráních červenají plody šípkové růže, ale nebuď netrpělivý, je potřeba si počkat, až budou šípky pěkně vybarvené a vyzrálé. To se pozná, že je sem tam nějaký měkký a rozmázne se ti mezi prsty při mírném stlačení. Pokud chceš být hodně tradiční, počkej si na první mrazíky, to jsou šípky super extra, ale je pak problém s čištěním od okvětí, protože je to všechno v košíku zatraceně lepkavé. MALÁ FINTA PRO SBĚRAČE Na šípky musíš v rukavičkách - teda spíš v rukavicích, takže když trháš pravou rukou, tak tu chraň tenčí rukavicí, abys měl lepší cit v ruce. A levá ruka je přidržovací, na tu nasaď silnější koženou, s tou si budeš přidržovat trnité větve. A sbírej to do košíku. NEŽ ZAČNEME Tak, šípky máme doma, na marmošku ale potřebujeme ještě cukr, něco želírovacího prostředku...

x