Recepty jaro, Strana 2

Relish z jarních cibulek

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 svazek jarní cibulky (cca 8-10 kusů) ¼ salátové okurky 1 malý stroužek česneku ½ červené chilli papričky (zbavené semínek) 2 lžíce hořčičných semínek 2 lžíce limetkové šťávy 1,5 lžíce cukru Jarní cibulky bývají poslem jara a první úrodou z našich políček. Jde vlastně o nedozrálé cibule, které ještě nemají palčivou pálivou chuť jako velké cibule a dají se zužitkovat celé včetně zelených natí. Využijte nabídky na farmářských trzích a kupte si čerstvou cibulku od českých pěstitelů. Neměla by být povadlá a nať by měla být pevná a neporušená. Skladujte ji v ledničce, kde vám vydrží nejméně týden v dobré kondici, doporučujeme otrhávat suché části. Máte-li cibulky větší množství, můžete si ji nakrájet a zmrazit nebo zpracovat ve výborný relish z našeho receptu. A proč ji zařadit do svého jídelníčku? Na jaře oceníme řadu vitamínů, především C a skupiny B. Obsahuje také kyselinu listovou, která  je důležitá pro těh...

Rebarborový sirup

CO BUDETE POTŘEBOVAT Rebarbora je běžně považována za ovoce, protože se obvykle dává do moučníků, ale správně jde o zeleninu. Její pěstování je neuvěřitelně snadné a proto ji najdete v mnoha českých zahrádkách. Její obrovské listy lze využít jako zajímavý prvek okrasné zahrady, nás kuchaře zajímá její růžový řapík. Lity sklízejte nejlépe dokud jsou mladé a křehké, nejlépe do konce června. Zpracujte je do marmelád, čatní  nebo jako náplň ovocného drobenkového koláče. A proč rebarboru zařadit do svého jídelníčku? Obsahuje velké množství vápníku, dokonce více než samotné mléko. My jsme pro vás připravili recept na rebarborový sirup. Jeho sladkokyselá pikantní chuť je úžasně osvěžující a v kombinaci s čerstvým ovocem vynikající. JAK NA TO: Omytou rebarboru nakrájíme na malé kousky, podlijeme vodou a šťávou z citrónu. Dáme vařit, dokud není rozvařená na kaši. Kaši přepasírujeme přes jemné sítko, přidáme cukr a krátce povaříme. Výsledný p...

Rebarborové chutney

CO BUDETE POTŘEBOVAT 0,7 kg oloupané rebarbory, nakrájené na cca 1 cm kousky 0,5 kg cibule, nakrájené nadrobno 0,5 kg jablek, oloupaných, nakrájených na cca 1 cm kostky 50 g čerstvého zázvoru, oloupaného a nastrouhaného 300 ml červeného vinného octa 200 g sušených švestek 100 g sušených brusinek 1 lžíce hořčičných semínek 1 lžíce kari 400 g tmavého cukru 2 lžíce soli Rebarbora je původem tibetská zelenina, která se ale velice lehce uchytila i v našich podmínkách. Jde o jednu z prvních jarních zelenin, kterou si můžete sklidit na zahrádce už koncem dubna. Konzumují se pouze tepelně upravené řapíky, nejlépe jen do svátku sv. Jana (tedy do konce června). Potom už je rebarbora příliš kyselá. Také se nesmí vařit v hliníkovém nádobí, do jídla se můžou vyloučit nebezpečné látky. Reveň, jak se také rebarboře někdy říká, obsahuje velké množství vápníku, dokonce více než stejné množství mléka. Má lehce pikantní kyselou chuť, která se skvěle kombinuje se sladkým. O...

Pesto z jarních bylinek

CO BUDETE POTŘEBOVAT PESTO Z JARNÍCH BYLINEK Poměr a množství surovin si u tohoto receptu upravte podle sebe, záleží kolik bylinek a jaké najdete. Pesto se vždy skládá z bylinek, oleje a ořechů. K bylinkám rostoucím u nás doporučujeme tuzemské oleje i ořechy, např. panenský olej slunečnicový nebo řepkový. Výborné jsou vlašské ořechy, ale můžete vyzkoušet i lískové. Vše rozmixujte tyčovým mixérem ve vysoké nádobě. Osolte, můžete přidat drcený česnek. Pokud chcete pesto k okamžité spotřebě, přidejte i strouhaný parmazán. Pokud ho chcete déle skladovat, sýr nepřidávejte, ale zalijte pesto ve skleničce horkým olejem, který vám směs zakonzervuje na delší dobu. Můžete podávat k těstovinám, jako zálivku na salát, k polévkám, grilovanému sýru, zelenině či masu. Ve skleničce Weck jde o krásný a originální dárek plný jarní síly....

Pampeliškový med

CO BUDETE POTŘEBOVAT 300 g plně rozvitých pampeliškových květů 50 g aromatických bylinek (skvěle se hodí máta, meduňka, levandule) 2 citrony nejlépe v biokvalitě nebo pečlivě umyté 1 kg cukru (může být světlý i tmavý, bude se od toho odvíjet barva “medu” Samozřejmě nejde o skutečný včelí med, ale o tradiční recept našich babiček. Jde vlastně o hustý sirup, který si můžete přidat do čaje nebo namazat na chleba, a to především v dobách nachlazení, rým a kašle. SEZONA PAMPELIŠEK SE BLÍŽÍ, TAKŽE TADY JE RECEPT:  Bylinky a pampelišky zalijeme v hrnci 1,2 litru vody a přivedeme k varu, vaříme 10 minut. Citrony nakrájíme na kolečka, přidáme do hrnce a necháme 24 hodin louhovat. Směs pečlivě přecedíme přes jemné plátýnko, vymačkáme a do vzniklé tekutiny přidáme cukr. Přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni přibližně 3 hodiny dokud sirup nezhoustne do konzistence medu. Plníme do skleniček, zavíčku...

Nakládaná vařená vajíčka

CO BUDETE POTŘEBOVAT 5 vařených vajíček 2 hrsti jarních bylinek 250 ml vody 1 lžíce cukru 100 ml balzamikového octa pepř sůl   Donesli vaši koledníci takové množství vařených vajíček, že nejste schopní je zpracovat ihned? Vajíčkové pomazánky a vařených vajíček na chlebu už máte plné zuby? Podívejte se na náš tip na uchování vařených vajíček inspirované zahraničím. Takto upravená vajíčka se skvěle hodí k listovému nebo zeleninovému salátu. V zámoří nebo v Anglii se jedná o docela běžnou hospodskou pochoutku k pivu. Velmi jsou oblíbená vejce s chilli nebo v nálevu s červené řepy. Na nakládání vajíček se skvěle hodí velké sklenice Weck. VAJÍČKA S JARNÍMI BYLINKAMI: Ingredience vystačí na 5 naložených vajíček. Bylinky nasekejte nadrobno a všechny ingredience smíchejte dohromady, nechte rozpustit cukr a jemně osolte a opepřete.  Vajíčka oloupejte, naskládejte do sklenice a zalijte lákem. Nechte minimálně&nb...

Chřestové pomazánky

CO BUDETE POTŘEBOVAT Chřestová pomazánka z fetou a cizrnou: 200 g chřestu (přibližně 20 výhonků) 240 g uvařené cizrny (nejlépe použít konzervovanou uvařenou cizrnu) 1 stroužek česneku 80 g sýru feta (lze použít i balkánský sýr) 2 lžíce extra virgin olivového oleje 1 lžičku citrónové šťávy sůl, pepř Chřestová pomazánka s čerstvým sýrem a bylinkami: 1 svazek zeleného chřestu 200 g smetanového sýra 100 g tvarohu 1 stroužek česneku 2- 3 šalotky nakrájené na drobno kousek čerstvého zázvoru (cca 5 g, oloupaného a nakrájeného na drobno) šálek bylinek (my jsme použili pažitku, petrželku a mátu) 2 vařené vejce nakrájené na drobno 4 lžíce extra virgin olivového oleje pepř, sůl Chřestová sezóna je velmi krátká a začíná zrovna teď. Už minulý rok jste si v našem článku mohli přečíst, jak s čerstvým chřestem nakládat a jak ho připravit.   Tento rok vám přinášíme dva recepty na jednoduché chřestové pomazánky. Pokud je uskladníte ve skleničkách Weck, můžete j...

Domácí jogurt

CO BUDETE POTŘEBOVAT   Jogurt je základem snídaně v mnoha českých domácnostech a téměř každý najde alespoň jeden kousek v ledničce. Dá se samozřejmě použít i na marinádu, salátovou zálivku, pod maso, základ osvěžujících smoothie nebo do dezertů. Nepostradatelný je například v indické kuchyni, kdy v kombinaci s kořením dodává jídlu neopakovatelnou chuť. Na jogurtovém základu stojí např. oblíbený indický pokrm tikka massala (kousky kuřecího naložené v jogurtu a koření) nebo jednoduchý indický dezert lassí (mango rozmixované s jogurtem a kořením). My vám přinášíme návod na domácí jogurt - není to žádné velké umění. Potřebujete pouze potravinářský teploměr, malý kelímek  kvalitního plnotučného jogurtu a čerstvé plnotučné mléko. Výsledkem budete velmi příjemně překvapení. Chuť je velmi jemná, až smetanová, konzistence krémová...uvidíte sami. Mléko je nejlepší čerstvé, např. z mlékomatu nebo přímo od kra...

Bylinkové máslo

CO BUDETE POTŘEBOVAT   máslo čerstvé bylinky (dle chuti)  sůl  koření (pepř, houbové koření) česnek   Bylinkové máslo je jednoduchá delikatesa, která posune váš pokrm do gastronomických výšin. Jednoduše ji pak už neodoláte. Másla jsou výborná k pečeným masům, ke steakům, bramborám, zelenině, rybě nebo jen tak namazaném na čerstvém pečivu. Teď na jaře se skvěle hodí k jehněčím pečínkám nebo k baby kuřátkám. Využijte sezónních jarních bylinek, které jsou zrovna plné chuti a namixujte si vlastní chuť. My doporučujeme chuťově výrazný medvědí česnek, pažitku, šalvěj, bazalku, oregano nebo jiné. Můžete také přimíchat česnek, papriku, kari nebo houbové koření. Fantazii a chuti se meze nekladou. A JAK NA TO? Klasické máslo musíte nechat před zpracováním dobře povolit, vytáhněte jej i několik hodin předem. Smíchejte s nasekanými bylinkami, trochou soli, případně přidejte další koření. Ochutnávejte a dochucujte! Změklé máslo pot...

Bezová limonáda

CO BUDETE POTŘEBOVAT 3 litry vody 15 květenství černého bezu 1 biocitron 8 lžic třtinové ho cukru špetka instatního droždí Už jste vyzkoušeli letošní bezový hit - jemně perlivou lehce alkoholovou limonádu? Její příprava je jednoduchá a výsledek tak efektní. POSTUP: Do velké 5ti litrové sklenice vložíme květy bezu a kolečka citronu. Nezapomeňte z květů jemně vyklepat broučky a jiné nechtěné breberky. Zalijte vodou a sklenice přikryjte plátýnkem nebo ubrouskem. Nechte 24 hodin louhovat. Druhý den zceďte přes cedník vyložený plátýnkem, přidejte cukr a na špičku nože instantního droždí. Pokud nechcete limonádu bublinkovou, vynechte droždí. Nechte 24 hodin kvasit v uzavřené nádobě. Potom vychlaďte a podávejte....

x