Dýňová polévka

Krémová dýňová polévka (Hokkaido)
Podzim si bez dýňové polévky snad ani neumíme představit. Tato jednoduchá dýňová polévka je hotová během chvilky a přitom překvapí svou plnou, výraznou chutí.
Stačí jen pár surovin – máslová dýně, cibule, česnek a smetana – a vykouzlíte krémovou polévku, která zahřeje v chladných podzimních dnech. Skvěle se hodí jako lehký oběd nebo hřejivá večeře po návratu z procházky mezi spadaným listím.
Počet porcí 4 porce
Čas 45 minut
Náročnost 2/5
Počet porcí: 4
Suroviny
- 1 dýně hokkaido (≈ 1 kg)
- 1 velká cibule
- 1 mrkev
- 3 stroužky česneku
- 1 smetana na vaření (12 %)
- olivový olej
- 1 litr zeleninového vývaru
- špetka muškátového oříšku
- sůl, pepř
Postup
1
Dýni hokkaido rozpulte a vydlabejte semínka. Oloupejte mrkev a z cibule sloupněte pouze jednu vrstvu slupky.
2
Plech vyložte pečicím papírem a dýni položte řezem dolů. Přidejte podélně rozkrojenou mrkev, cibuli vcelku a neoloupaný česnek.
3
Vše pokapejte olivovým olejem, osolte a pečte na 180 °C cca 30 minut, až dýně změkne.
4
Upečené suroviny přendejte do hrnce. Lehce vychladlou cibuli a česnek oloupejte, dýni případně pokrájejte.
5
Rozmixujte, přidejte vývar a krátce povařte. Vmíchejte smetanu, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Tip: Při podávání zakápněte dýňovým olejem. Polévku můžete několik dní uchovat ve sklenicích Weck.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář