Kimči - základní recept

Kimchi (korejské kvašené zelí)
Podzim je období, kdy naše tělo potřebuje pořádnou dávku vitamínů. Místo doplňků zkuste vsadit na to, co je přirozené – sezónní zeleninu a kvašené delikatesy. Skvělým tipem je kimchi (kimči), tradiční korejské fermentované zelí s chilli, česnekem a zázvorem.
Kimchi je nejen pikantní a osvěžující příloha k masu či rýži, ale hlavně zásobárna probiotik, která podporují imunitu v podzimních a zimních měsících. Až ochutnáte, zjistíte, že tenhle recept nebudete chtít používat jen na podzim – ale po celý rok.
Doporučené sklenice Weck
##PRODUCT-WIDGETS-40045##
Počet porcí 2 sklenice (1 l)
Čas 90 minut
Náročnost 2/5
Počet sklenic: 2
Suroviny pro posílení imunity
Pokud chcete v kuchyni trochu zaexperimentovat, vyzkoušejte místo klasického zelí asijské kimchi. Jde o tradiční korejský pokrm z fermentovaného čínského zelí s chilli a dalšími přísadami. Správně by kimchi fermentovalo i několik měsíců, získá tak sílu a typické aroma, ale výborné je i po týdnu či měsíci. Hodí se k rýži, masu, nudlím a skvěle oživí i česká jídla.
INGREDIENCE NA KIMCHI
- 1000 g čínského/pekinského zelí
- 3 jarní cibulky
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 3 stroužky česneku
- 20 g soli
- 1 lžíce rýžové nebo hladké mouky
- 1 chilli paprička (na kolečka)
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička mleté papriky
Může se vám hodit
##PRODUCT-WIDGETS-40046##
JEDNODUCHÝ RECEPT NA KIMCHI
1
Zelí rozčtvrťte, odstraňte tuhé části a nakrájejte na kousky cca 2×2 cm.
2
Promíchejte se solí, dobře promasírujte a nechte 1 hodinu odpočívat. Vymačkejte šťávu a slijte ji do kastrůlku.
3
Zelovou šťávu zahřejte, přidejte mouku, chilli, papriku a cukr. Krátce provařte do zhoustnutí a nechte vychladnout.
4
Jarní cibulku nakrájejte na kolečka, zázvor a česnek nadrobno.
5
Zelí promíchejte se zázvorem, česnekem a cibulkou. Přidejte paprikovou pastu a důkladně zapracujte.
6
Napěchujte do čistých sklenic, nenechte plný okraj. Zatižte tak, aby zelenina zůstala pod hladinou.
7
Nechte kvasit při pokojové teplotě mimo přímé světlo. Podle chuti přesuňte po ~7 dnech do lednice.
8
V lednici fermentace pokračuje pomaleji. Odebírejte podle chuti – vydrží i několik měsíců.
Tipy na závěr
- Skvělé jsou sklenice Weck se širokým hrdlem – snáze se zatěžují.
- Fermentace pokračuje i v lednici, ale pomaleji. Vždy pracujte čistým náčiním.
- Použít lze různé košťáloviny a kořenovky; základ tvoří zázvor–česnek–chilli. Pro asijštější chuť lze přidat rybí omáčku.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář