🎁Naše produkty mají trvanlivost minimálně do 4/2026. Dárky můžete vybírat s předstihem – bez spěchu, bez starostí.🎄

Kimči - základní recept

Kimchi – recept
Kimchi (korejské kvašené zelí)

Podzim je období, kdy naše tělo potřebuje pořádnou dávku vitamínů. Místo doplňků zkuste vsadit na to, co je přirozené – sezónní zeleninu a kvašené delikatesy. Skvělým tipem je kimchi (kimči), tradiční korejské fermentované zelí s chilli, česnekem a zázvorem.

Kimchi je nejen pikantní a osvěžující příloha k masu či rýži, ale hlavně zásobárna probiotik, která podporují imunitu v podzimních a zimních měsících. Až ochutnáte, zjistíte, že tenhle recept nebudete chtít používat jen na podzim – ale po celý rok.

Doporučené sklenice Weck

##PRODUCT-WIDGETS-40045##

Počet porcí 2 sklenice (1 l)
Čas 90 minut
Náročnost 2/5
Počet sklenic: 2

Suroviny pro posílení imunity

Pokud chcete v kuchyni trochu zaexperimentovat, vyzkoušejte místo klasického zelí asijské kimchi. Jde o tradiční korejský pokrm z fermentovaného čínského zelí s chilli a dalšími přísadami. Správně by kimchi fermentovalo i několik měsíců, získá tak sílu a typické aroma, ale výborné je i po týdnu či měsíci. Hodí se k rýži, masu, nudlím a skvěle oživí i česká jídla.

INGREDIENCE NA KIMCHI

  • 1000 g čínského/pekinského zelí
  • 3 jarní cibulky
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 20 g soli
  • 1 lžíce rýžové nebo hladké mouky
  • 1 chilli paprička (na kolečka)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička mleté papriky

Může se vám hodit

##PRODUCT-WIDGETS-40046##

JEDNODUCHÝ RECEPT NA KIMCHI

1
Zelí rozčtvrťte, odstraňte tuhé části a nakrájejte na kousky cca 2×2 cm.
2
Promíchejte se solí, dobře promasírujte a nechte 1 hodinu odpočívat. Vymačkejte šťávu a slijte ji do kastrůlku.
3
Zelovou šťávu zahřejte, přidejte mouku, chilli, papriku a cukr. Krátce provařte do zhoustnutí a nechte vychladnout.
4
Jarní cibulku nakrájejte na kolečka, zázvor a česnek nadrobno.
5
Zelí promíchejte se zázvorem, česnekem a cibulkou. Přidejte paprikovou pastu a důkladně zapracujte.
6
Napěchujte do čistých sklenic, nenechte plný okraj. Zatižte tak, aby zelenina zůstala pod hladinou.
7
Nechte kvasit při pokojové teplotě mimo přímé světlo. Podle chuti přesuňte po ~7 dnech do lednice.
8
V lednici fermentace pokračuje pomaleji. Odebírejte podle chuti – vydrží i několik měsíců.
Domácí kimchi ve sklenici

Tipy na závěr

  • Skvělé jsou sklenice Weck se širokým hrdlem – snáze se zatěžují.
  • Fermentace pokračuje i v lednici, ale pomaleji. Vždy pracujte čistým náčiním.
  • Použít lze různé košťáloviny a kořenovky; základ tvoří zázvor–česnek–chilli. Pro asijštější chuť lze přidat rybí omáčku.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

x