🎁Naše produkty mají trvanlivost minimálně do 4/2026. Dárky můžete vybírat s předstihem – bez spěchu, bez starostí.🎄

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Kančí kýta se šípkovou omáčkou – tradiční český recept
Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Jemná zvěřina a výrazná chuť šípků – to je tradiční kančí na šípkové, podzimní jídlo, které zahřeje i skvěle zasytí. Díky našemu postupu zvládnete tuhle klasiku připravit pohodlně i doma.

Kančí maso je křehké, šťavnaté a výrazné. Pro lepší výsledek doporučují šéfkuchaři prošpikovat ho slaninou a svázat provázkem do válce – maso se pak dusí rovnoměrně a výsledné plátky drží tvar.

A pokud si chcete vychutnat zvěřinu bez vaření, sáhněte po naší dančí paštice s divokým kořením Via Delicia – lahodná delikatesa, která vás přenese přímo do podzimního lesa.

Výnos cca 6 porcí
Čas 30 min příprava + 2–2,5 h dušení
Náročnost střední
Množství: 6 porcí

Ingredience

  • 1 kg kančí kýty
  • 50 g slaniny (na špikování)
  • 200 g mrkve (na kostky)
  • 200 g celeru (bulva, na kostky)
  • 200 g cibule (najemno)
  • 300 ml červeného vína
  • 500 ml hovězího vývaru
  • koření: 1 lžička drceného pepře, 1 lžička drcených jalovčinek, 1 lžička nového koření; 0,5 lžičky skořice; 2 hřebíčky; kousek badyánu
  • 1 lžíce cukru, sůl dle chuti
  • 100 g šípkového džemu
  • 50 ml smetany
  • sádlo/olej na opečení
Může se vám hodit

 ##PRODUCT-WIDGETS-40090##

Recept na kančí na šípkové omáčce

1
Slaninu nakrájejte na hranolky a prošpikujte kýtu. Oviňte provázkem do válce, osolte a opepřete.
2
Na sádle/oleji maso zprudka zatáhněte ze všech stran (cca 5 min). Vytáhněte stranou.
3
Na výpeku opečte cibuli a kořenovou zeleninu dozlatova. Přidejte koření a cukr, krátce restujte.
4
Přilijte část vína, deglazujte (setřete napečené dno), vraťte maso. Podlijte zbytkem vína a vývarem, přiklopte a duste 2–2,5 h do měkka. Občas otočte.
5
Maso vyjměte a nechte odpočinout. Ze šťávy vyndejte celé koření, rozmixujte dohladka, vmíchejte šípkový džem a zjemněte smetanou. Dochutťe solí (případně špetkou cukru nebo kapkou citronu).
6
Odstraňte provázek, krájejte na plátky a podávejte s houskovými knedlíky, pyré či šťouchanými bramborami.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

x