Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Kančí kýta se šípkovou omáčkou
Jemná zvěřina a výrazná chuť šípků – to je tradiční kančí na šípkové, podzimní jídlo, které zahřeje i skvěle zasytí. Díky našemu postupu zvládnete tuhle klasiku připravit pohodlně i doma.
Kančí maso je křehké, šťavnaté a výrazné. Pro lepší výsledek doporučují šéfkuchaři prošpikovat ho slaninou a svázat provázkem do válce – maso se pak dusí rovnoměrně a výsledné plátky drží tvar.
A pokud si chcete vychutnat zvěřinu bez vaření, sáhněte po naší dančí paštice s divokým kořením Via Delicia – lahodná delikatesa, která vás přenese přímo do podzimního lesa.
Výnos cca 6 porcí
Čas 30 min příprava + 2–2,5 h dušení
Náročnost střední
Množství: 6 porcí
Ingredience
- 1 kg kančí kýty
- 50 g slaniny (na špikování)
- 200 g mrkve (na kostky)
- 200 g celeru (bulva, na kostky)
- 200 g cibule (najemno)
- 300 ml červeného vína
- 500 ml hovězího vývaru
- koření: 1 lžička drceného pepře, 1 lžička drcených jalovčinek, 1 lžička nového koření; 0,5 lžičky skořice; 2 hřebíčky; kousek badyánu
- 1 lžíce cukru, sůl dle chuti
- 100 g šípkového džemu
- 50 ml smetany
- sádlo/olej na opečení
Může se vám hodit
##PRODUCT-WIDGETS-40090##
Recept na kančí na šípkové omáčce
1
Slaninu nakrájejte na hranolky a prošpikujte kýtu. Oviňte provázkem do válce, osolte a opepřete.
2
Na sádle/oleji maso zprudka zatáhněte ze všech stran (cca 5 min). Vytáhněte stranou.
3
Na výpeku opečte cibuli a kořenovou zeleninu dozlatova. Přidejte koření a cukr, krátce restujte.
4
Přilijte část vína, deglazujte (setřete napečené dno), vraťte maso. Podlijte zbytkem vína a vývarem, přiklopte a duste 2–2,5 h do měkka. Občas otočte.
5
Maso vyjměte a nechte odpočinout. Ze šťávy vyndejte celé koření, rozmixujte dohladka, vmíchejte šípkový džem a zjemněte smetanou. Dochutťe solí (případně špetkou cukru nebo kapkou citronu).
6
Odstraňte provázek, krájejte na plátky a podávejte s houskovými knedlíky, pyré či šťouchanými bramborami.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář