Tradiční březen
Březen je ve znamení prvního jarního dne, jarní rovnodennosti a především předvelikonočního půstu, který se nese celým měsícem. Je to čas očisty těla i duše a očekávání znovuzrození přírody.
##PRODUCT-WIDGETS-41052##
Půst začíná na Popeleční středu a tradičně trvá čtyřicet dní. V tomto období se omezovalo maso, sladkosti i alkohol. Každá postní neděle měla své jméno a zvyky:
- Černá neděle – ženy nosily tmavé oděvy na znamení pokání. Dětem se věšely preclíky „od lišek“.
- Pražná neděle – podávala se opražená zrna, tzv. pražmo nebo pučálka. Více o klíčení najdete v článku Klíčky pro vaše zdraví.
- Kýchavá neděle – kdo si třikrát kýchnul, měl být celý rok zdravý. Pekly se bramborové šišky a vařily polévky.
- Družebná neděle – mladí se scházeli na návsi a uzavíraly se sňatky, pekly se koláče zvané „družbance“.
- Smrtná neděle – vynášela se Morena, symbol zimy. Slaměná panna se házela do vody, aby mohlo přijít jaro.
- Květná neděle – svěcení „kočiček“, zákaz pečení a nové šaty symbolizující příchod jara.
Postní kuchyně byla spojena s prvními jarními bylinkami – medvědím česnekem, kopřivami, popencem či pampeliškou. Vyzkoušejte detoxikační smoothie nebo bylinkové pesto plné vitamínů a chuti.
Březnové tradice
Na svatého Řehoře (12. března) čáp letí přes moře – lidová pranostika, která ohlašuje začátek zemědělského roku. Zahrádkáři v tomto čase začínají připravovat půdu a předpěstovávat semínka.
Na svatého Josefa (19. března) se konaly josefské poutě – první jarní slavnosti plné veselí a zpěvu. Chlapci kupovali dívkám perníková srdce jako symbol věrnosti.
Jarní rovnodennost (20.–21. března) byla odjakživa vnímána jako čas znovuzrození. Slunce se probouzí, příroda ožívá a my se můžeme radovat z prvních květů, včel a vůně jara.
##PRODUCT-WIDGETS-40954##
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.