Sirup z černého bezu

Sirup z černého bezu
Černý bez je jedním z neomylných poslů podzimu. Jeho plody – bezinky – dozrávají od srpna do října a jsou doslova přírodní pokladnicí vitamínů a antioxidantů. Už naše babičky z nich připravovaly bezový sirup, který pomáhal při nachlazení i chřipce.
Při sběru bezinek hledejte keře dál od silnic a vždy je dobře přebírejte. Čerstvé plody je nutné převařit nebo usušit, protože syrové bobule nejsou vhodné k jídlu. Výsledkem je ale lahodný sirup, který nejen zahřeje v chladných dnech, ale také posílí imunitu během celé podzimní sezóny.
Doporučené sklenice Weck
##PRODUCT-WIDGETS-38690##
Počet porcí cca 1 litr
Čas 24 hodin + 60 minut
Náročnost 2/5
Počet litrů: 1
Ingredience na sirup z černého bezu
- 1000 g plodů černého bezu
- 700 g třtinového cukru
- 1 citron (šťáva)
- skořice, hřebíček, badyán (volitelně)
Může se vám hodit
##PRODUCT-WIDGETS-40047##
Recept na bezový sirup
1
Otrhejte omyté plody, zalijte studenou vodou a nechte 24 hodin macerovat.
2
Po maceraci přidejte koření, citronovou šťávu a vařte 20 minut na středním plameni.
3
Vyjměte koření, směs rozmixujte a přepasírujte přes plátýnko.
4
Přisypte cukr a vařte dalších 20 minut, dokud sirup nezhoustne.
5
Ještě horký sirup plňte do sterilních sklenic a nechte vychladnout.
Tip: Sirup nalijte do sklenic Weck, přidejte stužku a máte krásný dárek. Pro dospělé můžete připravit i bezinkový likér – stačí do kořeněného sirupu přidat cca ⅓ rumu. Sirup je výborný i do jogurtu, na palačinky nebo vafle.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář