🎁Naše produkty mají trvanlivost minimálně do 4/2026. Dárky můžete vybírat s předstihem – bez spěchu, bez starostí.🎄

Svatomartinské rohlíčky

Svatomartinské rohlíčky
Svatomartinské rohlíčky (se švestkovým džemem)

Křehké máslové rohlíčky plněné švestkovým džemem a sušenými švestkami patří k tradičním svatomartinským dobrotám. Skvěle se hodí ke kávě, na slavnostní stůl i jako sladká tečka po podzimním menu.

Tento recept spojuje jemné těsto s výraznou chutí švestek a vytváří dezert, který potěší rodinu i hosty během svatomartinských oslav.

Svatomartinská tradice

Se svátkem svatého Martina se pojí lidové tradice, které patří k ukončení zemědělských prací a pastev. Na mnoha statcích dostávala čeleď svůj roční plat, případně se domlouvaly smlouvy na rok příští.

To byl důvod k oslavám a na svatomartinských hodech nesměly chybět husy, knedlíky, zelí, víno a svatomartinské rohlíčky. Rohlíčky se tvarují do podkovy – pro štěstí a aby koně příští rok dobře chodili.

Často se plní makem nebo tvarohem, my dáváme přednost našemu švestkovému džemu (laděnému perníkovým kořením) doplněnému sušenými švestkami. Skvělé jsou i s višňovým džemem s rumem nebo jeřabinovým.

Počet porcí cca 20 kusů
Čas 30 min práce + 90–120 min kynutí + 30 min pečení
Náročnost střední

Ingredience

Počet kusů: 20
  • 500 g polohrubé mouky
  • 0,5 l mléka
  • 4 žloutky
  • 100 g másla
  • 60 g cukru
  • 40 g droždí
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • náplň: švestkový džem + nasekané sušené švestky
Může se vám hodit

##PRODUCT-WIDGETS-40090##

Postup

1
Z trochy mléka připravte kvásek: mléko lehce ohřejte, rozdrobte droždí a lžičku cukru, nechte vzejít.
2
Máslo utřete s cukrem a žloutky. Přidejte zbytek mléka, kvásek, špetku soli a mouku. Vypracujte tužší těsto a nechte kynout v teple 1,5–2 h.
3
Vykynuté těsto vyválejte na plát a nakrájejte na trojúhelníky. Širší stranu naplňte povidly/džemem, zaviňte do rohlíčku a vytvarujte do podkovy.
4
Nechte ještě 30 min dokynout na plechu s pečicím papírem, potřete vejcem a pečte při 180 °C cca 30 min do zlata.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

x