Svatomartinské rohlíčky

Křehké máslové rohlíčky plněné švestkovým džemem a sušenými švestkami patří k tradičním svatomartinským dobrotám. Skvěle se hodí ke kávě, na slavnostní stůl i jako sladká tečka po podzimním menu.
Tento recept spojuje jemné těsto s výraznou chutí švestek a vytváří dezert, který potěší rodinu i hosty během svatomartinských oslav.
Svatomartinská tradice
Se svátkem svatého Martina se pojí lidové tradice, které patří k ukončení zemědělských prací a pastev. Na mnoha statcích dostávala čeleď svůj roční plat, případně se domlouvaly smlouvy na rok příští.
To byl důvod k oslavám a na svatomartinských hodech nesměly chybět husy, knedlíky, zelí, víno a svatomartinské rohlíčky. Rohlíčky se tvarují do podkovy – pro štěstí a aby koně příští rok dobře chodili.
Často se plní makem nebo tvarohem, my dáváme přednost našemu švestkovému džemu (laděnému perníkovým kořením) doplněnému sušenými švestkami. Skvělé jsou i s višňovým džemem s rumem nebo jeřabinovým.
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 0,5 l mléka
- 4 žloutky
- 100 g másla
- 60 g cukru
- 40 g droždí
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- náplň: švestkový džem + nasekané sušené švestky
##PRODUCT-WIDGETS-40090##
Postup
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.