Recepty zima, Strana 8

Rychlá játrová paštika

CO BUDETE POTŘEBOVAT 300 g vepřových jater 200 g cibule 100 g vepřového sádla paštikové koření sůl Na sádle zpěňte cibuli nakrájenou na hrubší kousky, přidejte pokrájená játra (odblaněná a bez žilnatých částí). Okořeňte, přidejte dva celé stroužky česneku a vše zvolna duste, až budou kousky jater na řezu dobře povařené. Když jsou kousky jater malé, je tepelná příprava otázkou několika minut. Vše nechte zchladnout na pokojovou teplotu, osolte a ponorným mixérem vytvořte tak jemnou strukturu, jakou máte rádi. Hotovou hmotu vložte do skleniček, uzavřete a ihned vložte do ledničky. Takto vydrží týden v chladu. Chcete-li trvanlivost paštiky prodloužit, naplněné skleničky můžete 1 h zavářet ve vodní lázni. Ale pozor, v tom případě naplňte skleničky maximálně do 3/4 jejího objemu, paštika ráda vykypí. I v tomto případě je potřeba hotovou paštiku uchovávat v chladu, ale vydrží vám i 4 týdny. Anebo vyzkoušejte n...

Chilli con carne

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 sklenička Hovězí na rajčatech 1 konzerva směsi nakládaných luštěnin (ideálně tmavé fazole a kukuřice) 1 malý rajčatový protlak koření chilli con carne 2 kostičky hořké vysokoprocentní čokolády sůl   Naši omáčku z mletého hovězí masa nemusíte použít jen k těstovinám nebo na pizzu. Hodí se i jako základ pro milovníky chilli con carne. Tento jednoduchý recept se hodí na cesty nebo na výlety s vlastním stravováním. Ingredience stačí jen dobře promíchat, prohřát a dokořenit dle vašich požadavků. Je to skvělý společník na vaše cesty. V kotlíku nebo v hrnci ohřejeme skleničku Hovězí na rajčatech, slitou konzervu nakládaných luštěnin a rajčatový protlak. Pořádně prohřejeme, můžeme přilít trochu vody, abychom dostali požadovanou hustotu směsi. Okořeníme směsí koření na chilli con carne, necháme v ní rozpustit čokoládu a dosolíme. Můžeme podávat s rýží, tortillami nebo pečivem. ...

x