Recepty zima, Strana 5

Jak na "ghí"

CO BUDETE POTŘEBOVAT Pod tajuplným názvem ghí se ukrývá staré dobré české přepuštěné máslo našich babiček, které tak klasické máslo chránily před žluknutím.  Podle tradičního indického léčitelství ajurvédy jde o elixír života a to naše babičky věděly nejlíp. A k čemu je ghí vůbec dobré?  Přepuštěním prodloužíte trvanlivost másla, ghí vydrží v ledničce v uzavřené nádobě i několik měsíců.  Jeho hlavní výhodou je pak zvýšení kouřového bodu na 250°C, tudíž se nepřepaluje a přitom si zachovává jemnou oříškovou chuť másla. Je tudíž skvělým základem do jíšek, omáček, polévek nebo pod zeleninu. Jsou mu také připisovány pozitivní účinky na lidské zdraví - ghí je bohaté na vitamíny A, D, E, a K, kyselinu máselnou (chrání střeva), omega 3 a omega 6 mastné kyseliny (podporuje mozkovou aktivity) a pomáhá při hubnutí.    Takže jak na to?   Počítejte s tím, že másla ubude přepuštěním cca třetina až čtvrtina.  Podle t...

Chutney z červené řepy

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 kg oloupané červené řepy (nastrouhané nahrubo) 3 lžíce hořčičných semínek ½ hrnku třtinového cukru 3 lžičky soli ⅓ hrnku bílého vinného octa ¼ hrnku octu balsamico 2 stroužky česneku (nakrájený na drobné kousky) ½ lžičky sušeného tymiánu 1 hrnek vody 1 lžíce cukru smíchaného s 1 zarovnanou lžící pektinu Červená řepa zažívá svůj boom. Tato neprávem opomíjená kořenová zelenina se momentálně stává hvězdou kuchyní. A je k tomu důvod. Obsahuje neuvěřitelné spektrum vitamínů a minerálů, které mají vliv na detoxikaci, prevenci rakoviny, činnost mozku a mnoho dalších. My jsme si pro vás připravili recept na chutney. Vynikne především v zapečených sendvičích, panini, případně ve wrapech. Všechny ingredience kromě cukru s pektinem smícháme v hrnci a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme, dokud není řepa úplně měkká. Trvá to cca půl hodiny. Na závěr vaření přidáme cukr s pektinem, promícháme a necháme zhoustnout Začneme d...

Domácí müsli

CO BUDETE POTŘEBOVAT Suché ingredience: 500 g ovesných vloček (ideálně s klíčky) 50 g kokosových lupínků 50 g vlašských ořechů 50 g nasekaných pekanových ořechů 50 g nasekaných mandlí 50 g brusinek Na marinádu: 130 g medu 130 g javorového sirupu 130 g másla nebo řepkové oleje lžička mleté skořice lžička vanilkového extraktu špetka soli Chcete do nového roku i dne vykročit se zdravou snídaní? Vyzkoušejte domácí müsli podávané s jogurtem. Je velmi snadné na přípravu a vy si jej můžete přizbůsobit zcela své chuti. Náš recept je pouze orientační. Pokud vám nějaká ingredience nechutná, vynechte ji nebo nahraďte. Základem jsou samozřejmě ovesné vločky, ty nevynechávejte :) Troubu rozehřejte na 165 °C. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience. V rendlíku rozpusťte máslo a přidejte zbytek surovin na marinádu. Spojte v jednolitou hmotu, kterou přidejte ke směsi a dobře promíchejte. Rozložte na plech vyložený pečícím papírem, uvedené m...

Domácí karamelový likér

Jemný karamelový likér je skvělým dárkem pro všechny kamarádky. Je hladký, chuťově vynikající a tak akorát sladký. Konečný výsledek záleží také na použitém alkoholu. Vyberte raději ten kvalitnější :) Všechny ingredience kromě smetany promíchejte v míse do hladka. Přidejte smetanu a opět pořádně promíchejte. Naplňte do čistých skleniček Weck, pěkně nazdobte a uchovávejte v ledničce. Vydrží minimálně 2 týdny. Nejlepší je podávaný s ledem nebo na zmrzlině.   CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 plechovka zkaramelizovaného kondenzovaného mléka (nejčastěji v balení 400 g) 400 ml kvalitního rumu nebo brandy 500 ml smetany ke šlehání 1 lžička vanilkového extraktu 1 lžíce opravdu silné kávy ...

Domácí kandovaný zázvor

CO BUDETE POTŘEBOVAT 750 g čerstvého zázvoru 600 g krupicového cukru 250 ml kukuřičného sirupu 1 citrón v bio kvalitě    Zázvor patří mezi jedno z nejstarších a nejžádanějších koření ve světě.  Ve středoevropské kuchyni se používá poměrně málo, hlavně do sladkostí (vánočních zázvorek) a v malých dávkách při úpravě masa. Vše se mění s narůstající oblibou asijské kuchyně a dnes ve většině obchodů najdete zázvor čerstvý, sušený jako koření i kandovaný. Zázvor pochází z jichovýchodní Asie a jako koření se používá jeho mohutný sukovitý oddenek (tedy ne kořen, jak si hodně lidí myslí). Je velmi aromatický, obsahuje totiž silné silice, které nejvíce připomínají citrón. Nejintenzivnější chuť najdete v čerstvém oddenku. Čerstvý zázvor můžete úspěšně kombinovat s česnekem a koriandrem. Nakrájený na malé kousky se může přidávat během pečení nebo dušení k masu. Jen pozor na jeho velmi silné aroma, přidávejte jej s mírou. Ve vel...

x