CO BUDETE POTŘEBOVAT Pod tajuplným názvem ghí se ukrývá staré dobré české přepuštěné máslo našich babiček, které tak klasické máslo chránily před žluknutím. Podle tradičního indického léčitelství ajurvédy jde o elixír života a to naše babičky věděly nejlíp. A k čemu je ghí vůbec dobré? Přepuštěním prodloužíte trvanlivost másla, ghí vydrží v ledničce v uzavřené nádobě i několik měsíců. Jeho hlavní výhodou je pak zvýšení kouřového bodu na 250°C, tudíž se nepřepaluje a přitom si zachovává jemnou oříškovou chuť másla. Je tudíž skvělým základem do jíšek, omáček, polévek nebo pod zeleninu. Jsou mu také připisovány pozitivní účinky na lidské zdraví - ghí je bohaté na vitamíny A, D, E, a K, kyselinu máselnou (chrání střeva), omega 3 a omega 6 mastné kyseliny (podporuje mozkovou aktivity) a pomáhá při hubnutí. Takže jak na to? Počítejte s tím, že másla ubude přepuštěním cca třetina až čtvrtina. Podle t...
Recepty zima, Strana 5
CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 kg oloupané červené řepy (nastrouhané nahrubo) 3 lžíce hořčičných semínek ½ hrnku třtinového cukru 3 lžičky soli ⅓ hrnku bílého vinného octa ¼ hrnku octu balsamico 2 stroužky česneku (nakrájený na drobné kousky) ½ lžičky sušeného tymiánu 1 hrnek vody 1 lžíce cukru smíchaného s 1 zarovnanou lžící pektinu Červená řepa zažívá svůj boom. Tato neprávem opomíjená kořenová zelenina se momentálně stává hvězdou kuchyní. A je k tomu důvod. Obsahuje neuvěřitelné spektrum vitamínů a minerálů, které mají vliv na detoxikaci, prevenci rakoviny, činnost mozku a mnoho dalších. My jsme si pro vás připravili recept na chutney. Vynikne především v zapečených sendvičích, panini, případně ve wrapech. Všechny ingredience kromě cukru s pektinem smícháme v hrnci a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme, dokud není řepa úplně měkká. Trvá to cca půl hodiny. Na závěr vaření přidáme cukr s pektinem, promícháme a necháme zhoustnout Začneme d...
CO BUDETE POTŘEBOVAT Suché ingredience: 500 g ovesných vloček (ideálně s klíčky) 50 g kokosových lupínků 50 g vlašských ořechů 50 g nasekaných pekanových ořechů 50 g nasekaných mandlí 50 g brusinek Na marinádu: 130 g medu 130 g javorového sirupu 130 g másla nebo řepkové oleje lžička mleté skořice lžička vanilkového extraktu špetka soli Chcete do nového roku i dne vykročit se zdravou snídaní? Vyzkoušejte domácí müsli podávané s jogurtem. Je velmi snadné na přípravu a vy si jej můžete přizbůsobit zcela své chuti. Náš recept je pouze orientační. Pokud vám nějaká ingredience nechutná, vynechte ji nebo nahraďte. Základem jsou samozřejmě ovesné vločky, ty nevynechávejte :) Troubu rozehřejte na 165 °C. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience. V rendlíku rozpusťte máslo a přidejte zbytek surovin na marinádu. Spojte v jednolitou hmotu, kterou přidejte ke směsi a dobře promíchejte. Rozložte na plech vyložený pečícím papírem, uvedené m...
Jemný karamelový likér je skvělým dárkem pro všechny kamarádky. Je hladký, chuťově vynikající a tak akorát sladký. Konečný výsledek záleží také na použitém alkoholu. Vyberte raději ten kvalitnější :) Všechny ingredience kromě smetany promíchejte v míse do hladka. Přidejte smetanu a opět pořádně promíchejte. Naplňte do čistých skleniček Weck, pěkně nazdobte a uchovávejte v ledničce. Vydrží minimálně 2 týdny. Nejlepší je podávaný s ledem nebo na zmrzlině. CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 plechovka zkaramelizovaného kondenzovaného mléka (nejčastěji v balení 400 g) 400 ml kvalitního rumu nebo brandy 500 ml smetany ke šlehání 1 lžička vanilkového extraktu 1 lžíce opravdu silné kávy ...
CO BUDETE POTŘEBOVAT 750 g čerstvého zázvoru 600 g krupicového cukru 250 ml kukuřičného sirupu 1 citrón v bio kvalitě Zázvor patří mezi jedno z nejstarších a nejžádanějších koření ve světě. Ve středoevropské kuchyni se používá poměrně málo, hlavně do sladkostí (vánočních zázvorek) a v malých dávkách při úpravě masa. Vše se mění s narůstající oblibou asijské kuchyně a dnes ve většině obchodů najdete zázvor čerstvý, sušený jako koření i kandovaný. Zázvor pochází z jichovýchodní Asie a jako koření se používá jeho mohutný sukovitý oddenek (tedy ne kořen, jak si hodně lidí myslí). Je velmi aromatický, obsahuje totiž silné silice, které nejvíce připomínají citrón. Nejintenzivnější chuť najdete v čerstvém oddenku. Čerstvý zázvor můžete úspěšně kombinovat s česnekem a koriandrem. Nakrájený na malé kousky se může přidávat během pečení nebo dušení k masu. Jen pozor na jeho velmi silné aroma, přidávejte jej s mírou. Ve vel...