Recepty zima, Strana 6

Vánočka

CO BUDETE POTŘEBOVAT 320 g hladké mouky 200 g hrubé mouky 130 g moučkového cukru 25 g vanilkového cukru 120 g másla (povoleného  v pokojové teplotě) 100 ml vlažného mléka 35 g čerstvého droždí 10 g soli 1 celé vejce + 2 žloutky nastrouhaná kůra z půlky biocitronu 80 g rozinek (nemusí být) Vánočka patří už od středověku na český vánoční stůl. Dříve se podávala jakou součást štědré večeře, dnes si ji dopřáváme většinou na snídani. Tím, že je vánočka dostupná během celého roku, ztratila punc výjimečnosti, kterou dříve měla. Měla by být upletena z 9 copů, přičemž každý z nich má svůj význam. Spodní nejsilnější část tvořena 4 copy symbolizuje zemi, slunce, vodu a vzduch. Tři v prostředním patře patřili rozumu, vůli a citu a vrchní dvě potom vědění a lásce.Samotná vánočka je upečená z kynutého těsta, kterému je přikládán úspěch, růst a hojnost. Při samotném hnětení těsta, které v ruce může trvat až hodinu, by hospodyňky měly pronášet modlitby a prosby do příštího roku.&nbs...

Rychlá pomerančová marmeláda

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 kg pomerančů v bio kvalitě (nejlepší volbou jsou pomeranče sevillské) 0,75 kg krupicového cukru 20 g pektinu 50 ml citrónové šťávy Chcete přes zimu zavařit něco neobvyklého? Využijte vrcholné formy citrusových plodů. Pomerančová marmeláda je velmi oblíbená například v Anglii ke snídani, na opečeném křupavém toustovém chlebu. Je také výborná do dezertů nebo k sýrům. Pomeranče oloupeme pomocí škrabky na brambory  a nakrájíme na drobné nudličky a spaříme ve vroucí vodě. Bílou kůru ořežeme a vyhodíme (bývá původcem hořkosti). Pomeranče rozkrájíme na menší kousky a vyjmeme pecky. Ty dáme do plátýnka a vyvaříme společně s pomeranči. Obsahují přírodní pektin a marmeláda potom lépe želíruje. Nakrájené pomeranče, kůru a pecky vložíme do hrnce, zalijeme trochou vody a vaříme odkryté na mírném ohni, až se pomeranče rozvaří (zhruba 20 minut). Přisypeme polovinu cukru a za stálého míchání provaříme. Po...

Pečené koblihy

CO BUDETE POTŘEBOVAT 500 g hladké mouky ¼ l mléka 40 g cukru 50 g másla 2 žloutky 1 vanilkový cukr 1 kvasnice (40 g) špetka soli Na náplň: oblíbený džem Via Delicia Na dokončení: rozpuštěné máslo s kapkou rumu   Koblížky se tradičně pojí se svátky masopustu, kdy se lidé chystají na čtyřicetidenní předvelikonoční půst. Klasicky se koblížky z kynutého těsta smaží v oleji a jsou opravdu výborné. Co si ale musíme přiznat, jde taky o kalorickou bombu a trochu záběr na žlučník.  Pro ty, kteří chtějí vyzkoušet koblížky o něco zdravější, jsme připravili recept na oblíbené sladké bochánky ve zdravější verzi. Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné (nesmí být příliš horké). Rozdrobíme kvasnice, přisypeme cukr, promícháme a necháme v teple vzejít kvásek. Přidáme ke zbytku ingrediencí, pořádně promísíme a zakryjeme čistou utěrkou. Těsto dáme na hodinu vykynout. Nejlíp je mu třeba na topení nebo za pecí.  Vykynuté těsto ...

Muffiny s marmeládou

CO BUDETE POTŘEBOVAT 200 g hladké mouky 50 g polohrubé mouky 100 g cukru 2 lžičky prášku do pečiva 2 vejce 2 lžíce mléka 200 g jogurtu 85 g rozpuštěného másla vanilkový cukr špetka soli 12 lžiček marmelády Muffiny jsou u nás v kurzu a jejich variant je bezpočet. Děti je zbožňují a co si budeme povídat, my také. Plníme je buď čokoládou, čerstvým ovocem nebo našimi džemy. Aktuálně jako náplň vede meruňkový nebo jahodový džem z naší produkce. Pokud nechcete použít pečící košíčky, vyzkoušejte nízké skleničky Weck, které můžete používat i při pečení. Všechny sypké ingredience promíchejte v míse. V druhé míse prošlehejte vidličkou vejce, jogurt, mléko a rozpuštěné máslo. Všechny ingredience by měly být v pokojové teplotě, dobře se potom spojí. Přidejte ke směsi sypkou část a promíchejte. Do formiček dejte jednu lžičku těsta, přidejte jednu lžičku marmelády a zalijte druhou lžičkou těsta. Vyberte si několik druhů marmelád z&nb...

Mini bábovky

CO BUDETE POTŘEBOVAT Ingredience na 8 mini báboviček: 200 g mouky (smíchané hladké a polohrubé 2 vejce (z bílků sníh) 250 ml mléka 100 g cukru moučky 1 prášek do pečiva 60 g másla 50 g nastrouhané bílé čokolády 50 g mletých ořechů tuk na vymazání formiček Weck zařadil do svého sortimentu krásné zapékací misky ve tvaru malých báboviček. Prohlédněte si je v našem e-shopu. Kromě toho, že je výsledek roztomilý, jsou i praktické. Těsto uvnitř je vždy dobře propečené, což se v klasické bábovkové formě ne vždy povede. Můžete je využít i na pudinky, krémové dezerty, kterým dodá krásný vzhled. My jsme pro vás připravili recept na bábovičky s bílou čokoládou. Jednoduše je rozdělíte mezi děti i dospělé a chuťově jsou excelentní. U vajíček oddělíme bílek a žloutek. V míse vyšleháme žloutek s měkkým máslem do jemného a nadýchaného máslového krému. Postupně přimícháme mléko. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přimícháme do tekuté směsi. Do těsta přisypeme nastrouhané oře...

x