Recepty léto, Strana 3

Pomazánky z černých oliv

CO BUDETE POTŘEBOVAT Tapenáda z černých oliv 200 g černých vypeckovaných oliv 100 g kaparů 100 g řezů ančoviček v oleji 4 stroužky česneku 250 ml olivového oleje extra virgin šťáva z půlky citrónu pepř Olivová pasta 150 g vypeckovaných černých oliv 1 lžička lístků čerstvého tymiánu 5 lístku čerstvého šalvěje 3 stroužky česneku 1 lžíce kaparů špetka mletého chilli 100 ml olivového oleje extra virgin 1 lžička citrónové šťávy sůl, pepř Chcete své koledníky překvapit originální pomazánkou? Nechte se inspirovat našimi středomořskými recepty na dvě výborné pomazánky z černých oliv. Obě dvě chutnají nejlépe na plátku bílého pečiva. TAPENÁDA Z ČERNÝCH OLIV Tapenáda je klasická pomazánka z oliv připravovaná v celém Středomoří, kterou můžete připravit i z oliv zelených. Podáváme je na opečeném plátku toustu nebo bagetce, nejčastěji k aperitivu. Pokud si ji chcete uchovat, skladujte ji ve skleničkách, zalitou olivovým olejem a v chladu. Můžete ji také vyu...

Ostrý jahodový relish

CO BUDETE POTŘEBOVAT 500 g zralých jahod 1,5 lžičky drcených chilli (nebo méně, pokud nemáte rádi moc ostré) 150 g cukru krystal 1 lžíce balzamikového octa 60 ml červeného vinného octa ½ lžičky soli čerstvě mletý pepř vodu na případné zředění Jahody nemusíte spotřebovat pouze na sladké zavařeniny a džemy. Vyzkoušejte i tento originální chilli jahodový relish, který se hodí ke grilovanému masu nebo jako náhrada BBQ omáčky. Úžasný je i ke grilovanému kuřeti nebo jako glazura na vepřovou panenku na grilu. Jahody nakrájejte na menší kousky a vložte spolu se všemi ingrediencemi kromě vody do hrnce. Přiveďte k varu a vařte na středním plameni přibližně 40 minut. Promíchávejte, ať se omáčka nepřipálí. Nechte trochu vychladnout a rozmixujte do požadované konzistence. Omáčka může být úplně hladká nebo naopak můžete zachovat větší kousky. Dochuťte mletým pepřem a solí. Takto připravená omáčka vám v ledničce vydrží v kondici přibližně týden. Zavařená ve skleničkách We...

Ořechovka

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 litr kvalitního alkoholu (nejméně výrazná je vodka, ale osvědčili se i domácí pálenky) 15 zelených vlašských ořechů 1 sklenička Tekuté koření na svařák Via Delicia Nezralé ořechy na českou domácí klasiku ořechovku se mají sbírat kolem svatého Jana (24.6.). Tento rok je ovšem příroda hodně napřed a tak si raději pospěšte a nasbírejte si je, co nejdříve. Příprava ořechovky je jednoduchá, odměnou vám bude voňavý likér nejen pro dámy. Ořechy omyjte, osušte a nakrájejte na kolečka či čtvrtinky. Ořechy hodně barví, takže vřele doporučujeme pracovat ve vhodných rukavicích. Rozkrájené ořechy vložte do velké láhve a zalijte alkoholem. Zakryjte a nechte minimálně 2 měsíce louhovat, nejlépe někde na sluníčku. Přibližně po dvou měsících alkohol sceďte do čisté nádoby, přidejte Tekuté koření na svařák a dobře promíchejte. Hotový likér nalijte do lahviček, zavíčkujte a nechte uležet, nejlépe do Vánoc.   Taková oře...

Omáčka ke grilované masu "chimichuri"

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 velká hrst čerstvé petrželky (nasekané najemno) - více se hodí hladká petrželka pro její jemnější strukturu 1 velká lžíce oregana (nasekané najemno) 150 ml olivového oleje extra virgin 70 ml červeného vinného octa 1 jarní cibulka (nakrájená najemno) 2 stroužky česneku (drcené) 1 lžíce citronové šťávy 1 lžička mleté papriky 1 lžička mletého chilli nebo nakrájená malá chilli paprička sůl pepř Argetinskou omáčku “čimičuri” proslavila po celém světě její výrazná chuť, která skvěle podtrhne vůni a chuť masa, především vyhlášené argentinské hovězí steaky. Nemusíte ji používat jako omáčku, hodí se i jako marináda nebo k namáčení opečeného chleba. Tradiční chimichuri musí obsahovat bylinky a chilli a jak už to se známými recepty bývá, existují stovky variant. My vám jednu z nich přinášíme, pálivost omáčky si můžete sami regulovat množstvím přidaného chilli. Omáčku si připravte do skleniček Weck. Můžete je v nich rovnou se...

Ochucený olej

CO BUDETE POTŘEBOVAT Ochucené rostlinné oleje vám oživí salátové zálivky, polévky nebo je můžete použít k namáčení čerstvého pečiva, jako to dělají v Itálii Uchovají vám vzpomínky a vůně na letní bylinkovou zahrádku a můžete jimi obdarovat své blízké. Ve skleničkách Weck vypadají opravdu nádherně.  Začneme výběrem rostlinného oleje. Nejsnadnější a nejdostupnější cestou macerování bylinek je kvalitní extra virgin olivový olej. Jen pozor, pokud je olej příliš čerstvý je na jazyku pikantní a ne všem to musí sedět. Ochutnejte ho tedy předtím než se pustíte do macerování bylinek.  Nebojte se ale experimentovat a využijte i jiné oleje vhodné pro konzumaci. Poohlédněte se ve svém okolí po olejářství, které zpracovává místní produkty. V dnešní době lze sehnat panenský slunečnicový nebo panenský řepkový olej, které se nedají s klasickým olejem ze supermarketu srovnat.  Příjemnou chuť a originální chuť  můžete vychutnat i v oleji z ko...

x