Recepty léto, Strana 4

Ochucený ocet

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 kg zralého čistého ovoce (může být poškozené, ale ne plesnivé) 1 l jablečného nebo vinného octa snítka bazalky Výroba ochuceného ovocného octu je velmi snadná záležitost, ke které potřebujete především čas. Jde o skvělý způsob zpracování ovoce, které už není úplně ve formě. Ideální jsou jahody a maliny, které dají vašemu octu úžasnou příchuť, kterou využijete hlavně k dochucení zeleninových salátů. Ovoce rozmixujeme na kaši a přendáme do větší nádoby (osvědčila se nám velká zavařovačka Weck). Ocet přivedeme k varu, necháme trochu vychladnout a vlažný přilijeme k ovoci. Nádobu přikryjeme plátnem, aby do něj nelétaly mušky, ale aby měl ocet přístup vzduchu. Necháme ho na teplém, ale tmavším místě louhovat. Občas promícháme a necháme odpočívat přibližně 2 týdny. Poté slejeme přes cedník vyložený plátnem a uložíme do čistých sklenic. Pokud ocet dáte do karaf Weck, máte krásný dárek pro svoje blízké. Och...

Nakládáné pečené papriky

CO BUDETE POTŘEBOVAT 8 červených paprik 8 stroužků česneku (oloupaných, nakrájený na plátky) olivový olej dle potřeby   Pečené papriky jsou úžasná delikatesa, kterou můžete osvěžit chuť pomazánek, rizota, salátů, přidat na pizzu nebo do slaného koláče. Má výraznou chuť doplněnou uzeným akcentem, která vám připomene chuť léta a táboráků. Nebojte se opékání papriky, dodá jídlu ten správný šmrnc. Čerstvé papriky opečeme ze všech stran na plameni, až slupka zčerná a udělají se na ní drobné puchýřky. Můžete ji opékat nad plynovým hořákem, nad grilem nebo na vysokou teplotu v troubě. Ještě teplé papriky potom dáme do igelitového sáčku a necháme zapařit (cca 10-15 minut). Černá slupka potom jde krásně dolů, stejně tak jako jádřinec se semínky. Z takto upravené papriky vám zbyde měkká dužina ovoněná kouřem. Tu potom nakrájejte na dlouhé proužky.   Dno skleniček Weck vyložte plátky česneku, na ...

Nakládaná cuketa s petrželkou

CO BUDETE POTŘEBOVAT 500 g cukety 3 stroužky česneku šťáva z půlku citronu  6 kuliček pepře sůl čerstvě mletý pepř 1 cibuli hrst čerstvé petržele lžičku hořčičných semínek olivový olej Cuketová sezóna se nám pomalu rozjíždí a my opět vymýšlíme, kde ji ještě “vrazit”.  Na našich webových stránkách už najdete recept na úžasnou univerzální cuketovou omáčku pod maso nebo na pomazánku na topinky, se kterou si v zimě s radostí užijete chutě léta. Pro milovníky relishů nezapomene na naši oblíbenou klasiku - cuketový relish, který vám udělá velkou parádu v hamburgrech nebo italský předkrm - nakládané cuketové rolky se sýrem. JAK NA TO: Cukety umyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Upečte na sucho na pánvi. Česnek nakrájejte na plátky, cibuli na osminky a petrželku na drobno. Ve velké míse opatrně naskládejte plátky cukety, cibule a česnek. Osolte, opepřete a doplňte koření (hořčičné semínko, petrželku a pepř). Pok...

Mrkvové chutney

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1,25 kg strouhané mrkve 125 g nastrouhaného čerstvého zázvoru 250 ml bílého vinného octa 2 limetky (šťávu i nastrouhanou kůru) 400 g cukru 4 lžíce medu 150 ml vody 2 lžíce rozdrcených semínek koriandru 1 lžíce soli Zavařování mrkve není v našich končinách příliš známé, to ale neplatí o zbytku světa. Hlavně v indické kuchyni je velmi oblíbené mrkvové čatní (chutney) s pořádnou dávkou zázvoru, který mu dodá ten správný říz. Tuto oblíbenou sladkokyselou omáčku pak můžete přidávat ke všem pokrmům indické kuchyně nebo jej můžete vyzkoušet ke grilovanému masu, zelenině nebo sýrům. Všechny ingredience promícháme v hrnci a necháme přes noc odležet. Druhý den uvedeme směs do varu, poté snížíme plamen a necháme probublávat cca 40 minut. Promícháváme, aby se chutney nepřipálilo. Plníme do horkých sklenic skleniček Weck, ve kterých potom chutney můžeme i servírovat. Chutney necháme nejlépe pár ...

Jak na nakládané ryby

CO BUDETE POTŘEBOVAT Rybí salát 200 g naložených ryb 100 g majonézy (část lze nahradit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou) 2-3 šalotky nakrájené na jemno snítka kopru nasekaného na drobno 1 stroužek česneku špetka cukru   Výlovy rybníků vrcholí a třeba i u vás v kuchyni skončí pár menších rybek. K nakládání se hodí téměř všechny sladkovodní ryby, nejčastěji se používají tzv. bělice - méně hodnotné kaprovité ryby jako cejn, perlín, plotice nebo jelec. Pokud ale chcete naložit kapra nebo pstruha, nic vám nebrání. I v naší nabídce najdete rybí delikatesy. Už jste vyzkoušeli Kapra cibuláře nebo Pošírovaného pstruha na másle. A jak na to? Ryby vykuchejte, nejlépe ihned, nejpozději však jeden den po ulovení. Odstraňte hlavu, ploutve a šupiny. K tomu si můžete koupit speciální škrabku, ale vystačíte si i tupou stranou kuchyňského nože. Ryby omyjeme, podélně rozpůlíme a opravdu hodně nasolíme. Nemusíte se bát, že by výsledek byl přesolený.&n...

x