Recepty léto, Strana 2

Voňavá domácí griotka

CO BUDETE POTŘEBOVAT 3 kg višní (s peckou, se stopkou) 1litr vodky 1kg cukru krystalu hrst rozinek plátky kůry z 1 pomeranče (nejlépe v bio kvalitě) - doporučujeme oškrábat škrabkou na brambory 6 hřebíčků 1 svitek skořice Ověřený recept po babičce na voňavý “holčičí” likér griotku koluje už po všech kamarádkách. Jeho vyvážená chuť a nádherná rubínová barva totiž nadchne každou návštěvu, která si ihned žádá recept. Nyní tedy putuje i k vám - určitě stojí za to ho vyzkoušet. Nachystáme si nádobu o objemu minimálně 5 litrů. Višně omyjeme a necháme okapat, poté je nasypeme do připravené sklenice. Zasypeme kořením, kůrou a cukrem. Zalijeme alkoholem a pořádně uzavřeme. Višně by měly být zcela ponořeny. Necháme na slunném místě cca 2-3 měsíce fermentovat, jednou za čas promícháme. Poté slijeme, naložené višně si můžeme uchovat jako ozdobu koktejlů nebo zmrzlinových pohárů. Pokud likér slijete do krásné skleničky Weck, máte tak o...

Třešňový kompot

  CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 kg třešní 1 litr vody 30-35 dkg cukru Třešňová nadúroda přímo volá po zavaření. Vyzkoušejte tu největší klasiku - kompotované třešně. Uvidíte, že do oblíbené bublaniny není lepšího ovoce. Hlavně pokud zavaříte tmavé vyzrálé třešně nazývané srdcovky. Vodu s cukrem svaříme a necháme vychládnout. Omyté třešně naskládáme do dobře vymytých sklenic Weck. Zalijeme vlažným cukrovým roztokem. Zavařujeme  25 minut při 85°C. Další, rychlejší variantou je zasypat třešně ve sklenici 1-2 lžící cukru a potom zalít převařenou vodou. Opět zavařit 25 minut při 85°C....

Třešňový crumble

CO BUDETE POTŘEBOVAT 500g vypeckovaných třešní 50 g másla 60 g ovesných vloček (lehce rozmixovaných) 50 h hladké mouky 60 g třtinového cukru Je tady naše nejoblíbenější část roku. Dlouhé dny, vlahé večery, zpěv ptáků a hlavně první úroda na našich zahrádkách. Tento červen je ve znamení třešní - stromy jsou obsypané a tak nás čeká třešňová sezóna se vším všudy. Až se dostatečně nabažíte čerstvých třešní, upečete bezpočet bublanin, zavaříte marmelády, džemy, chutney nebo třešňový kompot, určitě vyzkoušejte i náš recept na třešňový crumble (neboli “krambl”). Třešně, kromě své výjimečné chuti, obsahují velké množství minerálů a vitamínů - jód, hořčík, zinek, vápník a vitamíny C, E a B. Účinně  pomáhají při zánětech, paradentóze a artritidě. My na crumble používáme skleničky Weck, které jako jedny z mála vydrží tak vysoké teploty. Dezert v nich nejen připravíme a upečeme, ale i servírujeme. Jejich design je na...

Rozmarýnová a olivová sůl

CO BUDETE POTŘEBOVAT Rozmarýnová sůl - 250 ml skleničku soli 10 polévkových lžic hrubé mořské soli 6 snítků rozmarýnu (lístky otrhejte a nakrájejte na malé kousky) 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry (nejlépe v bio kvalitě) 1 lžíce hrubě drceného červeného pepře   Olivová sůl - 250 ml skleničku soli 10 polévkových lžic hrubé mořské soli 8 stroužků česneku nakrájený na plátky 10 oliv bez pecky nakrájené na kousky 5 lžiček kaparů nakrájené na kousky 1 vrchovatá lžička sušeného oregana Na tomto jedlém dárku je skvělé, že ho s vámi zvládnou připravit i děti. Mají tak vlastnoručně vyrobený dárek pro prarodiče, na který se určitě nebude prášit. Sůl je skvělá na ryby, steaky, brambory nebo jen tak na čerstvý chleba s máslem. Nabízíme vám dva recepty. Pokud je zabalíte do malých skleniček Weck, obvážete mašličkou a ozdobíte, máte opravdu krásný dárek. ROZMARÝNOVÁ SŮL Všechy ingredience promícháme a podrtíme v hmoždíři. Vysypeme na plech ...

Rosol z červeného rybízu

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1,5 kg červeného rybízu otrhaného z větviček a důkladně opláchnutého v několika vodách 750 g cukru krupice   V našich končinách nejsou zatím ovocné rosoly příliš rozšířené. Od džemů je poznáte podle tuhosti a také průzračnosti. Rosoly jsou totiž zcela čiré a hodně zželírované. PODÍVEJTE SE NA RECEPT Z ČERVENÉHO RYBÍZU: Tento rosol můžete přidávat k masům, sýrům nebo využít jako džem. Bobulky rybízu vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody a přivedeme k varu. Přisypeme trochu cukru a promícháme tak, aby se cukr dostal ke všemu ovoci. Hrnec zakryjeme poklicí a vaříme na mírném ohni dokud rybíz nezměkne, nepustí šťávu a nezačne se tvořit pěna. Vzniklou směs odstavíme, necháme trochu zchládnout a přefiltrujeme přes cedník vyložený plátýnkem. Necháme v cedníku  delší dobu, dokud šťáva nepřestane kapat (2-3 hodiny). Rosol pak bude krásně čirý. Pokud ovoce pomačkáme, rosol se nám zakalí. Takto vzniklou š...

x