Inspirace jaro, Strana 4

Pickles neboli kvašená zelenina

Slovo pickles pochází z angličtiny a znamená prokvašenou zeleninu, nakládané okurky nebo kyselý zeleninový nálev.  O tom, že tento prastarý způsob konzervace zeleniny metodou jejího prokvašení patří mezi ty nejzdravější, není pochyb. Kvasným anaerobním procesem (tj. bez přístupu vzduchu) dojde ke spontánnímu zkvašení cukrů obsažených v zelenině za vzniku kyselin s krátkým řetězcem. Tyto přírodní látky prospívají našim střevům, zejména tlustému a konečníku. Pomáhají je tak ochránit před rakovinou kolorekta, u jejíž výskytu nám patří, bohužel, jedno z nejvyšších příček na světě. Naše babičky používaly metodu kvašení zeleniny, zejména zelí, k jejímu uchování na chladném místě, v keramickém hrnci a zatíženou poklopem s těžkým kamenem. Vydržela tak přes celou zimu. Mimoděk tak zvýšily i obsah vitaminů, čímž ještě znásobily účinky a zajistily jejich přísun jako podporu imunity. Není třeba jíst velké dávky, stačí troška denně. Současně konz...

Podpora imunity i očista organismu

Nachlazení, viróza, rýma… Všichni víme, jak nás tyto nepříjemné stavy omezují. Každý s nimi občas bojuje a má své recepty, jak se jich co nejrychleji zbavit. Nejlepší je však chránit se dopředu, dlouhodobě podporovat vlastní imunitu. Přírodní vitamin C v citrónech a pomerančích je základ, ale sám to nezvládne. Potřebuje i další podpůrné přírodní látky z ovoce, zeleniny a dalších zdrojů – říká se jim fytochemikálie. Je to celá škála přirozeně se vyskytujících složek v rostlinné stravě. Zázvor, černé bezinky, arónie (černé jeřabiny), květy bezu a pampelišky – to je jen krátký výčet z domácí lékárny, kterým prospějeme našemu imunitnímu systému. Pampeliškový a bezový sirup můžete mít stále po ruce. Vyrábíme ho pro vás z květů v nejvyšší zralosti, kdy obsahují nejvíce přírodních látek. Sbíráme je v nejčistších lokalitách Jeseníků. Jsou tak lahodné, že si je zamilují i děti jako sladidlo do čaje nebo jako nápoj s vodou. Pam...

Léčivé účinky smrkových výhonků

Procházky voňavými smrkovými lesy jsou balzámem na duši. Silice obsažené v jejich jehličí jsou příjemně aromatické a pravidelně nám provoňují naše obydlí o vánočních svátcích. Mladé smrkové výhonky jsou navíc i léčivé, což dobře věděli naši předci, když využívali jejich hojivé, protizánětlivé a regenerační účinky. Proto připravovali z mladých výhonků tuzemského nejrozšířenějšího jehličnatého stromu obklady a vařili sirupy. Silice ze smrkových výhonků uvolňují sliznice při rýmě a kašli, pomáhají dětem i dospělým a často jsou prospěšnější než farmaceutické přípravky. V čerstvém jehličí je doprovází i přírodní rostlinné látky s antioxidačními účinky, kterým se říká flavonoidy, a dříve byly označovány jako vitamin P. Ty povzbuzují naši imunitu. Z lidového léčitelství je také znám zmírňující účinek obkladů při bolavých svalech nebo kloubech, třeba jako pomoc při revma. V květnu a červnu, kdy je nejlepší doba pro, vyrážíme d...

Vůně grilovaného kuřete v originální paštice

Grilované kuře patří ve vzpomínkách mnohých z nás k nejopojnějším vůním našeho dětství. Dnes je to již milé retro vzpomínání na pojízdná auta s horkým grilem plným tyčí s napíchanými otáčejícími se kuřaty. Pamatují si to jistě jako silný gurmánský zážitek zejména ti z nás, kdo vyrostli na venkově a záviděli obyvatelům větších měst.Tento voňavý cíl dětských výletů s rodiči „do velkého světa“ jsme využili ve vlastní receptuře na paštiku z grilovaného kuřátka. Je připravena s naší originální směsí grilovacího koření, a navíc podpořena vinnou redukcí. Ta se připravuje zesklovatěním cibulky, jemným opečením mrkve a celeru, zalitím bílým vínem a po dušení zredukováním na hustotu sirupu. Bez dochucovadel a jiných zbytečných ingrediencí má paštika ušlechtilou a jemnou chuť grilovaného kuřecího masa s velmi zajímavým zeleninovým a vinným chuťovým podtónem.Dokonalá harmonie, která výtečně chutná s jakýmkoli druhem chleba n...

První jarní bylinky v kuchyni

První jarní bylinky se už klubou, tento rok trochu předčasně. Když budete pozorní najdete i vy v jarní trávě první bylinky využitelné v kuchyni. Podívejte se na vaše oblíbená místa, projděte zahrady, rumiště nebo skrytá zákoutí v parku a třeba objevíte některý z našich tipů na sběr. Můžete je považovat za plevel, často to jsou ale rostlinky s mimořádnou léčivou silou. Brzy vyráží mladá kopřiva, popenec, mladé lístky pampelišek a i pod sněhem najdete kvetoucí ptačinec žabinec. Obecně lze říci, že všechny mladé bylinky mají sílu, která dokáže dodat tělu energii po zimě. Můžeme je přidávat nasekané do polévek, rozmixovat s ovocem do smoothie, zavařit pesto, nebo přidávat do pomazánek. Bylinky sbírejte na čistých místech, hlavně mladé lístky a květy.  Popenec mnozí z nás považují za plevel a najdete ho opravdu téměř na každé zahrádce nebo v parku. Mezi trávou se špatně hledá, prozradí ho ale sytě fialové kvítky. Kdysi se pro svou výrazno...

x