Inspirace jaro, Strana 5

Tradiční české velikonoční pokrmy

Stejně jako o jiných větších svátcích, tak i před Velikonocemi se dodržoval přísný půst. Naši předci věděli, co je pro ně dobré a my se můžeme dnes inspirovat při jarních “detoxikačních” kúrách.  Ze zimních zabijaček už toho zbylo málo a tak se čekalo na první zelené výhonky, které ze země vyrostly - první mladé lístky kopřiv, mladý špenát, petrželka nebo popenec. Často se na Zelený čtvrtek vařila zelená polévka s rozkvedlaným vejcem nebo se uvařil dušený špenát s kopřivami a vajíčkem. Přímo symbolem Velikonoc jsou vajíčka. Jsou samy o sobě nejstarším symbolem plodnosti, úrody a životního cyklu a patří neodmyslitelně do velikonoční stravy. V neděli na Hod velikonoční by se mělo v rodině sníst jedno rozdělené vejce, aby se rodina držela pohromadě. Vajíčka se tradičně přidávala k zeleným pokrmů nebo se na snídani připravila míchaná vajíčka s pažitkou. Díky tomu, že na jaře slepice snášely “ostošest”, bylo vždy vajíček dostatek.  Mezi tradiční velikon...

Velikonoční období a jeho zvyky

Celé velikonoční období, včetně předcházejícího půstu, je spojena s mnoha krásnými tradicemi, které souvisí  se probuzením zimní přírody a přechodu do jara. Některé tradice a zvyky pocházejí pravděpodobně už z předkřesťanské doby a oslavami rovnodennosti. Připomeňme si aspoň ty základní a hlavně ty, které jsou spojené s velikonočními pokrmy a dobrotami. Velikonočnímu nebo také pašijovému týdnu předchází čtyřicetidenní doba půstu. Ten začíná Popeleční středou a každá neděle v tomto období má svůj název a také zvyky:  První neděle postní (Černá, Liščí nebo Pučálka) - vařil se tradiční pokrm z naklíčeného a usmaženého hrachu, ve středních Čechách se pekly preclíky sypané solí a mákem, které se dětem zavěsili venku na strom Druhá neděle - Pražná  - vařil se staročeský pokrm z praženého nedozrálého obilí Třetí neděle postní - Kýchavá Čtvrtá neděle postní - Družebná Pátá neděle postní - Smrtná - vynášení Moreny (Mařeny, Smrti) z vesnice a její vhození do v...

Jak si užít jarní bylinky celý rok

Jarní bylinky jsou ve své plné síle a my vám přinášíme malé shrnutí toho, jak si je užít celoročně. Nejklasičtějším zpracování bylinek je jejich sušení. Bylinky se před sušením neoplachujte, tím byste vytvořili ideální podmínky pro plesnivění. Dobře, ale šetrně je otřepejte od nechtěných návštěvníků a prachu. K sušení využijte tmavé a suché místo, kde můžete bylinky rozprostřít do několika pater. Skvělé jsou závěsné sítě, které potom můžete využít i na sušení hub. Případně bylinky rozložte na čistý bílý papír (balící, pečící), rozhodně ne ale na letáky nebo noviny. Naše babičky svázaly bylinky do svazků a ty sušily na šňůrách nad pecí nebo kamny. Sušením změní barvu a často zesílí své aroma. Sušení je dobrou volbou pro bylinky, ze kterých rádi pijete čaj. U nás sušíme mátu, mateřídoušku, meduňku, kopřivu, dobromysl a lipové květy. Uchováváme je v tmavé spíži ve velkých sklenicích Weck . Bylinky tak nenatáhnou žádné nechtěné pachy a zůstanou dlouhou dobu v té ...

Rostlinné mléko

CO BUDETE POTŘEBOVAT voda surovina na mléko fíky, rýžový sirup JAK NA TO Pokud jste se z jakéhokoliv důvodu rozhodli omezit klasické mléko, určitě jste se už setkali s mléky rostlinnými. V obchodech jich naleznete velmi širokou nabídku, ovšem cenově je to trochu horší. Naštěstí nejsou tyto mléka příliš náročná na výrobu. A až ochutnáte čerstvé rostlinné mléko, pochopíte, že i chuť je mnohem výraznější. Stačí vám výkonnější mixér (ne tyčový), jemné sítko nebo plátýnko, oblíbená surovina na výrobu mléka a voda. A jak už to u jednoduchých receptů bývá, nebojte se kombinovat. A JAKÉ VARIANTY SI MŮŽETE PŘIPRAVIT?  Makové, mandlové, ovesné, rýžové, kokosové, konopné, slunečnicové, zkrátka každému dle chuti. Na 1 litr mléka potřebujete 100 g základní suroviny, poměr si ale můžete upravit dle vašich preferencí, třeba pokud máte rádi chuťově výraznější mléka. Přes noc namočte do vody, pokud si chcete dopřát sladší chuť přidejte také 3-4 fíky. ...

Krémová česnečka

CO BUDETE POTŘEBOVAT 10 stroužků česneku (6 stroužky na plátky, 4 nadrtit) 1 cibule nakrájená na drobno 2 menší brambory (na kostičky) 0,5 l vývaru 0,4 l mléka 0,1l smetany na vaření máslo sůl, pepř   Kromě klasického dochucování pokrmů, může česnek sloužit i jako hlavní surovina. Mezi naše nejoblíbenější patří krémová česneková polévka. Na lžíci másla osmažíme cibulku, na poslední minutu přidáme na plátky nakrájený česnek. Zalijeme vývarem a mlékem, přidáme brambory, osolíme, opepříme a vše asi 20 minut vaříme. Rozmixujeme ponorným mixérem, vlijeme smetanu a ještě přivedeme k varu. Vmícháme drcený česnek a už nevaříme. Podáváme s hoblinkami parmezánu nebo posypané pažitkou, případně i s krutony. ...

x