Co všechno jste dříve mohli ochutnat během těchto slavností?
Jakýmsi předělem mezi zimním a jarním časem je období masopustu (na Moravě fašanky). Nastává od Tří králů do Popeleční středy, kdy začíná čtyřicetidenní předvelikonoční půst.
Nejznámější a zároveň nejveselejší jsou poslední dny masopustu, spojené s oslavami, radovánkami a hodováním. Tato nejdelší veselice v roce oslavuje končící zimu a naději na příští úrodu, hojnost a blahobyt. K masopustnímu veselí patří kromě tance a zpěvu, jídlo a pití.
Mezi klasické masopustní pečivo patří smažené koblížky, "boží milosti" a šišky, většinou doplněné džemy a marmeládami.
Doba předcházející masopust je také tradičním obdobím pro vesnické zabíjačky. Zabíjačky byly v rodinách téměř obřadní záležitostí, díky nim byla pak rodina na delší dobu zásobována masem. Konávaly se za mrazivého počasí, aby zabíjačkové speciality a maso déle vydržely. Maso se pak zavařovalo, udilo a nakládalo.
Na nabídku našich masových specialit se můžete podívat tady.