Recepty léto, Strana 7

Ajvar

CO BUDETE POTŘEBOVAT 2 menší lilky 5 kg červených paprik (nejlépe kápií) 170 ml oleje (slunečnicový, olivový) sůl podle chuti Ajvar pochází z balkánské kuchyně a jde o “kaviár” z pečených paprik a lilku. Můžete si ho namazat na chleba jako pomazánku - úžasný je na topinkách. Často bývá také servírován ke klasickým pokrmům balkánské kuchyně z mletého masa. Použít se dá na nakládání hermelínu, do omáček, na těstoviny nebo do pomazánek. Jeho příprava vyžaduje čas, ale budete odměněni vynikající pochoutkou výborné chuti. Lilky propíchejte vidličkou a dejte péct cca na půl hodiny na 200 C. Po vychladnutí vyškrábejte do misky dužinu. Celé papriky dejte péct do trouby nebo ugrilujte až mají černou kůži s puchýřky. Dejte je do sáčku, zavřete a nechte asi 15 minut zapařit. Potom jde kůže dobře oloupat. Odstraňte stopku a semínka. Společně s lilkem propasírujte lisem na brambory nebo v mlýnku na maso. S mixérem opatrně - ajvar by neměl být příli...

Rybízová marmeláda s vanilkou

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 kg rybízové šťávy (z cca 1,5 kg rybízu) 450 g cukru krystalu případně 8 g pektinu ViaDelicia 1 vanilkový lusk Dovedete si představit linecké cukroví bez rybízové marmelády? Zdá se sice předčasné myslet v létě na vánoční cukroví, ale uvidíte, jak budete v zimě rádi za výbornou voňavou domácí marmeládu. V receptu je použita rybízová šťáva, kterou získáte pokud rybíz rozemelete v kuchyňském robotu a necháte jej vykapat nejlépe přes noc přes jemné sítko nebo plátýnko. Pokud použijete vanilku, marmeládu nádherně chuťově oživíte. Co se týče druhu rybízu, klasická verze je z červeného, ale nebojte se kombinovat s bílým nebo s černým - výsledná chuť je pak bohatší. JAK NA TO: Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a přidejte je i s celým luskem do rybízové šťávy. Přisypte cukr a přiveďte k varu. Při vaření sbírejte lžičkou pěnu. Vařte přibližně 5 -10 minut. Nalijte lžíci marmelády n...

Ostružinový džem

CO BUDETE POTŘEBOVAT 0,5 kg ostružin 0,5 krystalového cukru 3 g pektinu Rostou všude - na okraji lesa, v každé škarpě  a přitom jde o “černé zlato” naší přírody. Čerstvé ostružiny vás osvěží, posílí imunitu a detoxikují organizmus. Krásně s nimi ozdobíte dezerty nebo jiné sladké pokrmy. Ostružiny ale bývají v syrovém stavu dost kyselé, když je tepelně upravíte, budou pro vaše tělo stravitelnější. My vám nabízíme recept na ostružinový džem, který je skvělý na lívance nebo palačinky, namazaný na pečivu nebo zamíchaný do bílého jogurtu. Ostružiny dobře očistěte, lehce rozmačkejte a dejte vařit. Jakmile začne bublat, vaříme asi 3 minuty. Přidejte pektin rozmíchaný v trošce cukru, dobře promíchejte. Po chvilce vmíchejte cukr a vařte dalších 7 minut. Plníme do vymytých předehřátých sklenic, uzavřeme. Sklenice s horkým obsahem vkládáme do horké vody a prohřejeme, aby se víčko řádně pasterovalo. Stačí cca 10...

Malinový džem

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 kg malin 1 kg cukru /nebo přírodní sladidlo, např. pšeničný, kukučiřný, agávový sirup) 10g pektinu Via Delicia šťáva z jednoho citronu Maliny na zahrádkách a na okrajích lesů už pomalu dozrávají. Nachystejte si bandasky a hrníčky a zajděte si nasbírat tuto esenci zdraví. Obsahují totiž koktejl prospěšných minerálů - draslíku, fosforu, germania, jódu, křemíku, sodíku, zinku a železa! Díky germániu jsou maliny vaším spojencem při chudokrevnosti, revmatických zánětech a při onemocnění jater. Špatně vidíte? Kromě borůvek, zařaďte do vašeho jídelníčku i maliny. Kromě toho vylepšuje kůži, nehty a vlasy. Mimo zralých plodů, můžete zpracovat i listy. Ty ale nejlépe brzy na jaře. Jako čajový nálev pomáhají při nachlazení a jsou vhodné i pro běžný pitný režim.  A jak maliny zpracovat? Samozřejmě jsou skvělé čerstvé jen tak nebo jako doplněk domácích dezertů, smoothie a jogurtů. Případně můžete zamrazit a v zimě vy...

Jahodovo - rebarborový crumble

CO BUDETE POTŘEBOVAT 4 stonky rebarbory (oloupané a nakrájené na malé kousky) 1 hrnek nakrájených jahod ½ hrnku ovesných vloček ¾ hrnku špaldové mouky 3 lžíce másla ½ hrnku cukru krystalu + 1 lžíce na posypání ovocné směsi   Trpká rebarbora patří mezi první vitamínové bomby, které můžeme na zahrádce sklidit. Její využití v kuchyni je široké. Můžete z ní uvařit sirup, rebarborové chutney, nebo výborný džem. Pokud si ji chcete užít za čerstva, doporučujeme jednoduchý dezert - náš oblíbený crumble. Vrstvu ovoce posypanou drobenkou a zapečenou k dokonalosti. My k zapékání používáme skleničky Weck, jsou praktické a můžeme v nich dezerty i servírovat. Ve velké míse promícháme rebarboru a jahody, posypeme lžící cukru, rozdělíme do menších zapékacích misek. Na zapékání crumble se hodí nízké masovky Weck. V talíři smícháme ovesné vločky, mouku, máslo a cukr. Pomocí rukou vytvoříme drobenku, kterou posypeme obsah misek. Misky naskládáme...

x