Recepty podzim, Strana 3

Kořeněné nakládané hříbky

CO BUDETE POTŘEBOVAT 220 ml octa 780 ml vody 90 g cukru 25 g soli 15 kuliček pepře 20 kuliček nového koření 1 kulička jalovce 1 hřebíček 1 bobkový list 1,5 lžičky hořčičného semínka 0,5 lžičky semínek koriandru Už se to blíží - houbařská sezóna se pomalu rozjíždí a my už se na ni hodně těšíme. Nejlepší je samozřejmě hříbková smaženice, omáčka nebo polévka. U hub existuje několik možností konzervování - sušení, zamrazení nebo nakládaní. My máme rádi houby v klasickém sladkokyselém nálevu s kořením. Nálev necháme svařit cca 5 minut a necháme přes noc odpočinout. Druhý den scedíme a koření můžeme přerozdělit do zavařovacích sklenic. Pečlivě očištěné houby předvaříme asi 5 minut v mírně osolené vodě (v poměru 20 g na 1 litr vody), do které jsme přidali ocet v poměru 100 ml na 1 litr vody. Takto uvařené hříbky plníme do ⅔ sklenic a zalijeme nálevem. Zavařujeme 20 minut při 100°C. Pokud chcete, aby vaše zavařené dobroty krásně vypadaly, v...

Houbový "kečup"

CO BUDETE POTŘEBOVAT 750 g jedlých hub (nakrájených na tenké plátky) 125 ml bílého vinného octa 30 g sušených hříbků 1 cibule nakrájená nahrubo 2 stroužky česneku nakrájené na plátky 2 bobkové listy 4 hřebíčky ½ lžičky mletého muškátového květu ½ lžičky mletého zázvoru ½ lžičky čerstvě mletého pepře ½ lžičky mletého nového koření 60 ml sherry 4 zarovnané lžičky soli V tomto kečupu rajčata nehledejte, najdete tu spoustu hub - nejlépe směs lesních, ale jde to i z pěstovaných hub. Nejlíp nám houbový “kečup” chutná k pečenému masu, ale můžete s ním dochucovat jakýkoliv houbový pokrm - třeba omáčku nebo polévku. Nakrájené houby promícháme ve velké míse se solí, přikryjeme a necháme 24 hodin v chladu odpočívat. Sušené hříbky necháme nabobtnat v 0,75 l horké vody. Poté je vyberte z vody - tu uchovejte. V mixéru postupně rozmixujte nasolené houby i hříbky, případně přidejte vodu z hříbků. Měla by vám vzniknout hrubší pasta. Dejte ji do hrnce. Česnek ...

Fermentovaná zelenina

CO BUDETE POTŘEBOVAT čestvá zralá zelenina sklenice weck sůl (mořská, nebo himalájská) Uchování zeleniny na “horší časy” řešilo lidstvo už od pradávna. Jednoduchá metoda fermentace neboli kvašení je známá již 8 000 let a my dnes už víme, že je i zdraví prospěšná. Znásobí totiž množství minerálů, vitamínů a dalších látek obsažených v ovoci a zelenině. Za vše můžou bakterie mléčného kvašení, která prospěšně ovlivní vaše zažívání. Zároveň kvašená zelenina obohatí tělo o vitamíny B a C a celkově působí pozitivně na váš organismus. Kromě toho přináší nakládaná zelenina nové chutě, struktury a vůně a hlavně obrovský prostor pro experimentování, improvizaci a zkoušení. Pro kvašenou zeleninu je nejlepší čas v zimě, kdy není dostatek čerstvé lokální zeleniny a vy tak můžete nedostatek vitamínů doplnit tímto způsobem. Můžete ji ale samozřejmě konzumovat celý rok.  Nakládaná zelenina je skvělou volbou k našim paštikám. Postup při mlé...

Cibulová zavařenina s tymiánem

CO BUDETE POTŘEBOVAT 2 kg cibule 80 ml olivového oleje 20 g tymiánových lístků nastrouhanou kůru z 5 citronů (v bio kvalitě) 150 g třtinového cukru 250 ml bílého vinného octu sůl a pepř   Cibulové zavařeniny neboli cibulády jsou skvělou volbou do sendvičů všeho druhu, k pečenému masu a nebo k sýrům. Málokdo odolá nasládlé chuti pečené cibulky doplněné voňavým tymiánem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, nebo osminky. Ve vhodném hrnci rozpálíme olivový olej, vsypeme cibuli a dusíme ne moc zprudka, až je cibule pěkně zezlátlá a začíná karamelizovat. Během dušení, vždy když se tekutina z cibule téměř vydusí, přidáváme po částech ocet. Sem tam promícháme. Přidáme tymiánové lístky, strouhanou kůru z citronů, třtinový cukr, sůl a čerstvě mletý pepř. Dobře promícháme - cukr by se měl rozpustit a celá směs by měla hodně zhoustnout. Trvá to přibližně deset minut. Plníme horké do skleniček, doporučujeme zavařit ve vodní lázni při tepl...

Švestkový crumble

CO BUDETE POTŘEBOVAT 500 g vypeckovaných švestek 100 g třtinového cukru 100 g ovesných vloček (ale můžeme použít i jiné např.špaldové)  100 g špaldové mouky (také můžeme použít jinou, třeba celozrnou pšeničnou) 50 g třtinového cukru 50 g změklého másla 1 lžička skořice Crumble nebo také česky krambl je velmi oblíbený dezert především v anglicky mluvících zemích. Vlastně se jedná o silnější vrstvu do křupava zapečené máslové drobenky, pod ní se ukrývá ovoce, které během zapékání pustí šťávu. Ta se pak částečně vsákne do drobenky. Jde o dobrotu na přípravu velmi jednoduchou a přitom poměrně zdravou. V podstatě ale můžete švestky nahradit jakýmkoliv sezónním ovocem, které se zrovna urodilo, včetně jahod, malin, borůvek, rebarbory, atd. Na zapečení použijte malé zapékací misky, skvěle se k tomu hodí nízké skleničky Weck, tzv. masovky. JAK NA TO? V malém rendlíku svaříme na mírném ohni ovoce s cukrem, bude nám to trvat asi 15 minut. Cukru můžeme dát...

x