Recepty podzim, Strana 4

Švestková marmeláda s čokoládou

CO BUDETE POTŘEBOVAT 3 kg vypeckovaných švestek 0,8 kg cukru 300 g kvalitní hořké čokolády (min 80%) 2 celé skořice 3 hvězdičky badyánu 1 vanilkový lusk (rozpůlený a seškráblé semínka) 5 hřebíčků   Esencí švestiček jsou povidla. Jejich výsledná chuť může být pro některé, hlavně děti, příliš intenzivní a trochu hořká. Nabízíme vám variantu, která u našich dětí absolutně vede. Je v ní totiž čokoláda a vy tak zavaříte dětem takovou domácí čokoládovou pomazánku s velkým přídavkem ovoce. Hřebíček a badyán svážeme do gázy nebo plátýnka a vytvoříme malý balíček. Vypeckované švestky dáme do velkého hrnce, smícháme s cukrem a kořením. Vaříme přibližně půl hodiny, záleží na druhu švestek. Že je směs dostatečně hustá poznáme, když středem přejedeme vařečkou a zůstane cestička. Vylovíme balíček s kořením, vanilkový lusk a skořici. Přidáme čokoládu a počkáme až se rozpustí. Rozmixujeme ponorným mixérem do marmelády. Pokud máte raději větší kous...

Svatomartinské rohlíčky

CO BUDETE POTŘEBOVAT 500 g polohrubé mouky 1/2 l mléka 4 žloutky 100 g másla 60 g cukru 40 g droždí špetka soli vajíčko na potření na nádivku švestkový džem doplněný nakrájenými sušenými švestkami   Se svátkem svatého Martina se pojí lidové tradice, které patří k ukončení zemědělských prací a pastev. Na mnoha statcích dostávala čeleď svůj roční plat, případně se domlouvaly smlouvy na rok příští.  To byl samozřejmě důvod k oslavám a na svatomartinských hodech nesměly chybět husy, knedílky, zelí, víno a také svatomartinské rohlíčky. Ty by měly být vytvarované do tvaru koňských podkov, to proto, aby koně příští rok dobře chodili.  Často se plní makovou nebo tvarohovou nádivkou, my ovšem dáváme přednost našemu švestkovému džemu, který je již doladěný perníkovým koření doplněný nakrájenými sušenými švestkami. Skvělé jsou ale také s višňovým džemem s rumem nebo netypickým jeřabinovým. Trochu mléka odlijeme a mírně ohřejeme, rozdro...

Mléčná rýže s karamelizovanými jablky

CO BUDETE POTŘEBOVAT Na mléčnou rýži: 300 g rýže (nejlépe rýže určené na rizoto - výsledek tak bude krásně krémový, zkuste třeba carnaroli nebo vialone) 1 litr polotučného mléka 1 lžička mleté skořice 2 lžíce třtinového cukru Na karamelizované jablka 4-6 jablek (oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na malé kousky) 6 lžic třtinového cukru špetka mleté skořice hrst mandlových lupínků 2 lžíce másla   Máme pro vás tip na originální podzimní snídani nebo dezert. Voňavé karamelizované jablíčka na mléčné rýži rozhodně nejsou jen pro děti, dospělí jim jen těžko odolají. Můžete je podávat ve skleničkách Weck, uděláte s nimi hodně parády a potěšíte všechny strávníky. Do hrnce nasypte propláchnutou rýži, zalijte ji mlékem a pomalu začněte zahřívat. Jakmile začne mléko probublávat, přidejte cukr, skořici a stáhněte na mírný plamen. Pomalu vařte dokud není rýže měkká, trvá to asi 25 -30 minut. Konzistenci by měla mít jako klasická hustá kaše. Pokud je...

Kdoulový džem

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 kg oloupaných kdoulí nakrájených na menší kostičky (celé ovoce je potřeba zbavit ojínění - chloupkaté vrstvy na povrchu, slupky nevyhazujte) 0,5 kg cukru 1 citrón (budeme potřebovat šťávu i kůru) 1 tyčinka skořice 2 hvězdičky badyánu voda   Kdoule patří v našich zeměpisných šířkách mezi méně obvyklé ovoce. Připomínají nepříliš hezká jablka nebo hrušky. Pokud se přesto rozhodnete je za syrova ochutnat, zjistíte, že jsou neuvěřitelně trpké a mohou dokonce působit žaludeční potíže. Svoji trpkost ztrácí tepelnou úpravou a džem z nich je naprosto famózní s krásnou vůní a výjimečnou chutí. V podstatě je můžete zpracovat stejně jako jablka nebo hrušky. Vždy nezapomeňte okrájet slupku, ta je tuhá a těžko stravitelná. Pozor jen, nespleťte si kdouloň s nejedlým kdoulovcem. Kdoulovec je keř, jehož květy připomínají květy jabloně. Pěstuje se především pro okrasu zahrady a na podzim vytvoří menší plody podobné právě kdo...

Jablečný džem

Jablka patří mezi nejstarší druhy ovoce. Již v antice bylo považováno za symbol plodnosti, lásky, mládí a krásy. Na světě existuje až 5 000 odrůd, ale ve velkém se pěstuje jen asi 10. Mezi ty nejvíc oblíbené mezi českými sadaři patří Jonagold, Šampion, Rubín, Gala a Spartan. Některé odrůdy se více hodí na uskladnění, některá jsou skvělá k podzimní spotřebě nebo k moštování. Čerstvá a vyzrálá jablka jsou plná vitamínu C a dalších prospěšných látek (vlákniny, flavonoidů chránících před infarktem). Jejich největší koncentrace je ukryta přímo pod slupkou, takže loupáním slupky bychom velkou část těchto léčivých látek odňali. Nejlepší je jablka konzumovat čerstvá, často nám ve sklepě se správnou teplotou a vlhkostí, vydrží až do dalšího léta. Skvělá jsou do dezertů a sladkých jídel - kdo by neznal tolik oblíbený jablečný štrůdl. Pokud ale nemáte kapacity na uskladnění, nabízíme vám několik tipů na konzervaci jablek. V našich končinách pravděpodobně...

x