Recepty podzim, Strana 5

Jablečný crumble

CO BUDETE POTŘEBOVAT cca 5 větších jablek (oloupaných bez jadřinců, nakrájených na kousky) 1 vrchovatá lžička skořice 80 g špaldové celozrnné mouky (nebo pšeničné celozrnné) 80 g ovesných vloček 50 g másla 40 g tmavého cukru   Zima přímo volá po teplých snídaních. Pokud už jste se přejedli kaší, máme pro vás tip na teplý dezert či snídani - voňavý jablečný crumble. Okořeněný skořicí vám zaručeně prohřeje každý zimní den. My je zapékáme ve Weckovkách, máme tak na ně i víčko pro uschování v ledničce. Na druhý den jen dáme na chvilku ohřát do trouby a “krambl” je opět v plné síle. Nejlépe chutná s hustým jogurtem nebo kysanou smetanou. Nakrájená jablíčka nasypeme do Weckovek (nejlépe se na krambl hodí široké masovky). Koncem zimy už bývají jablka vyschlejší a tak jim můžeme do misky přidat lžíci moštu nebo vody. Z ostatních ingrediencí uděláme drobenku, kterou jablíčka posypeme. Pečeme ve spodní části trouby vyhřáté na 200°C ...

Hruškový "med"

2,5 kg okrájených a oloupaných hrušek, nakrájených na malé kostičky velkou konzervu ananasu (většinou bývá 0,5-0,6l) 2 kg krupicového cukru 1 lžíce citronové šťávy   Hruškový “med” je delikatesa oblíbená především v zámoří. Voní a chutná po medu - med ovšem neobsahuje. Je skvělý na chlebu s máslem nebo zamíchaný do jogurtu. Zkuste zavařit něco neobvyklého a zužitkujte letošní podzimní úrodu hrušek originálně. Recept není složitý a pokud použijete krásné designové skleničky Weck, máte i krásný “jedlý” dárek na Vánoce. JAK NA TO Celý obsah ananasové konzervy včetně šťávy rozmixujeme ponorným mixérem na hrubo. Dáme vařit společně s kousky hrušek, cukrem a citronovou šťávou dokud není obsah dostatečně hustý. Záleží na typu hrušek, může to trvat 30 - 45 minut (i déle). Nalijeme do skleniček Weck a zavařujeme 20 minut při teplotě 80 °C. ...

Hodové koláče

CO BUDETE POTŘEBOVAT 500 g mouky (polohrubá a menší část hladká) 120 g moučkového cukru 1 vanilkový cukr ½ lžičky soli ½ hrnku mléka 25 g kvasnic 2 žloutky 1 vejce 125 g másla (menší část lze nahradit kvalitním sádlem) strouhaná citronová kůra z půlky citronu trochu nastrouhaného muškátového oříšku drobenka (hrubá mouka, máslo, cukr krystal) Na náplň: švestkový džem   Tradiční posvícenské nebo hodové koláče jsou dodnes rozšířené v mnoha podobách a v každém kraji nebo vesnici se mohou lišit. Někde se pečou koláče velké (frgále), někde maličké (vdolečky) nebo se náplň schovala pod těsto (skládance). My vám přinášíme recept na tradiční koláče podle nás. Můžete je plnit tvarohovou, makovou, ořechovou nebo naší oblíbenou povidlovou náplní. V míse smícháme sypkou část ingrediencí - mouku, cukr, sůl, citronovou kůru, vanilkový cukr a muškátový oříšek. V hrnečku si zahřejeme půlku mléka, přidáme 1 lžíci cukru a kvasnice, necháme v...

Francouzský jablečný koláč

CO BUDETE POTŘEBOVAT Na těsto: 100 g změklého másla 100 g hladké mouky 100 g polohrubé mouky 1 žloutek špetka soli 4-6 lžiček vody Na náplň: 5 jablek (oloupaných a bez jadřince, nakrájených na tenké plátky) 3 lžíce cukru 3 lžíce meruňkového džemu 50 g másla (nakrájené na tenké plátky) 2 lžíce pálenky (slivovice, meruňka) Tento francouzský koláč z křehkého těsta je už dlouho hitem v naší podzimní kuchyni. Příprava není složitá a prim zde hrají jablka spolu s meruňkovým džemem. Křehké těsto je bez cukru a lze ho použít jako základ pro všechny druhy křehkých koláčů, nasladko i naslano. Jablka by měla být šťavnatá, aby zvlhčila suchý korpus koláče. JAK NA TO: V míse nakrájíme máslo na malé kousky a posypeme moukou smíchanou se solí. Vypracujeme prsty drobenku, kterou postupně začneme spojovat, stačí vždy přidat lžičku vody a ručne  propracovat. Výsledné těsto by mělo mít podobu koule, kterou zabalíme do potravinové folie  a dáme vychladit minimálně...

Dýňová marmeláda

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1,5 kg již očištěné dýně 1 litr vody 2 pomeranče pokrájené na plůlměsíčky (nejlépe v biokvalitě, nebo dobře očištěné) 3 citrony pokrájené na tenké půlměsíčky 100 g čerstvého zázvoru nastrouhaného na jemno 1 kg cukru krystalu 1 balení pektinu Via Delicia (postačí na 2 kg ovoce)¨ Na podzim zaplaví zahrádky a trhy dýně všech velikostí a barev. Můžete z nich vyřezávat haloweenské “bubáky” a své nezaměnitelné místo mají i v podzimní kuchyni (krémové polévky, zapečené dýně, dýňové koláče a mnohé další). Skvělou variantou je také zavařování dýní v mnoha podobách. Dříve vedla dýně ála ananas, dnes už dáváme přednost dýňovému chutney nebo marmeládě. Přinášíme vám recept právě na marmeládu, kterou můžete podávat ke snídani, použít jako náplň do koláčů a jiných dezertů. JAK NA TO: Dýni oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na hranolky.  Vodu s dýní, pomeranči, citrony a zázvorem uvedeme do varu a vaříme dokud nejsou všech...

x