Inspirace zima

Citrony v kuchyni

Plody plné slunce, vůně a hlavně vitamínů. To jsou citrusy, které nám nejčastěji evokují slunečné Středozemí a léto. Sezóna citrusů nicméně vrcholí i v zimě, kdy jsou pro nás vítaným zpestřením jídelníčku a doplněním vitamínu C.  Pojďme se podívat na jejich užití v kuchyni a přidáme pár tipů na zavařeniny a recepty, které vás nadchnou. Citrony Plody citronovníku dovezli do Evropy už ve 12.století křižáci putující z oblasti dnešní Indie a Pákistánu. Díky vysokému obsahu vitamínu C si jej rychle oblíbili ve Středomoří, kde pomáhal léčit kurděje. Právě ze Středozemí si je potom odváželi mořeplavci na své dlouhé cesty po oceánech, kde sloužili jako skvělý zdroj právě vitamínu C pro námořníky.  Krásné, stálezelené stromy dorůstají až 6 metrové výšky a v našich podmínkách si je můžeme vypěstovat za oknem, či ve skleníku. Zkuste si do speciálního substrátu na citrusy zasadit pár semínek z plodů a uvidíte, že do páru týdnů máte poměrně vysokou rostlinku. Se správnou péčí vám z ní vyroste krásná po...

Tradiční pokrmy vánoc

Vánoce si jako jedny z mála svátků i do dnešní moderní doby zachovaly své zvyky, pranostiky a také tradiční pokrmy. Pojďme si je společně projít a zjistit jejich symboliku. Proč držíme na Štědrý den půst, proč vánočku pleteme z devíti pramenů a proč na štědrovečerní tabuli patří kapr a houbový Kuba? Vánoční celodenní půst je ukončen s první noční hvězdou štědrou večeří, kdy začíná vánoční hodování. Prvním pokrmem byla polévka. Dle krajových nebo rodinných tradic nejčastěji houbová, hrachová, čočková nebo rybí polévka. Luštěninové jsme pro vás připravili z těch nejkvalitnějších suroviny i my. Podle tradice mělo být na tabuli devět jídel, které měly všichni z rodiny ochutnat. Hlavní chody se lišily často podle krajů, ale také podle movitosti rodiny. Podávala se houbová omáčka s chlebem, sladké kaše z jahel nebo ovsa se sušeným ovocem a ořechy, pučálka, zelníky, ale nejčastěji houbový Kuba. Toho můžete ochutnat i v našem provedení zapečeného přímo ve skleničce. V bohatších rodinách nesměla chybět ry...

Pickles - sklenice plná zdraví

Pickles je skvělým řešením pro ty, kteří nemají sklepy a energii na nakládání velkého sudu zelí, nebo chtějí zpestřit svou jídelníček kvašenou zeleninou. Máme pro vás jednoduchý návod na kvašenou zeleninu, jak si ji připravit v domácích podmínkách. 1 kg zeleniny (ideálně v bio kvalitě) Základní kombinace je zelí (500 g), mrkve (300g) a cibule (200 g), můžete přidat tuřín, ředkev, kedluben, petržel ři červenou řepu. 15 - 20 g mořské soli koření Není nutné, ale skvěle vám pickles obmění. Výborný je čerstvý křen, kmín, kopr, zázvor, česnek, rozmarýn, jalovec, bobkový list nebo nové koření. nádoba na kvašení Můžete využít i sklenice Weck o obsahu 3 litry nebo si koupit speciální kvasící nádobu. Zelí nakrouhejte najemno, cibuli na tenké půlměsíce a mrkev nastrouhejte nahrubo na struhadle. Množství zeleniny upravte podle velikosti kvasící nádoby.Zeleninu smíchejte ve velké míse spolu se solí a případným kořením. Pořádně ji rukou promačkejte, aby se uvolnila šťáva. Teprve potom ji napěchujte do kvasící...

Naberte sílu s luštěninami

Proč zařadit luštěniny do svého jídelníčku? Mají obrovský význam pro lidské zdraví. Tvoří důležitou složku potravy, která vás zasytí a zároveň její formou přijmete pro tělo důležité živiny. Ideální jako příprava na jarní očistu v náročném období končící zimy. Jaké jsou další důvody k jejich konzumaci? Bílkoviny a vláknina - luštěniny obecně obsahují velké množství bílkovin a vláknin, které mají pozitivní vliv na naše trávení a metabolismus Nízký obsah tuku - tuku v nich najdete do 5% (výjimkou je sója), jedná se o tuk, který má příznivé složení (vhodné mastné kyseliny) Zasytí vás na dlouhou dobu - mají nízký glykemický index, tělo je delší dobu tráví a pomaleji vstřebává, proto jsou luštěniny vhodné pro pacienty s cukrovkou nebo redukční dietou Obsahují vitamíny a antioxidanty - v luštěninách najdeme celou řadu vitamínů, především vitamin B9 (kyselina listová) a vitamin B6 (pyridoxin), ale i další vitaminy skupiny B Neobsahují lepek - můžete je zařadit i do bezlepkové diety No a poslední důvode...

Domácí zabíjačkové hody

Abyste si užili poctivé zabijačkové dobroty, nemusíte zabíjet vepříka na dvorku. Stačí si koupit suroviny u dobrého řezníka a připravit si zabijačkové hody ve vaší kuchyni. Máme pro vás několik nápadů, jak si užít období masopustních veselic u vás doma. Klasikou všech klasik jsou oblíbené škvarky. Ty si můžete připravit předem a hostům potom nabídnou nejen jako křupavé kousky, ale i namazané na chlebu v podobě božské škvarkové pomazánky. Škvarky stačí pomlít, smíchat se solí a pepřem, případně dotáhnout k dokonalosti bylinkami. Sádlo, které vám při škvaření zbyde, uchovejte pro přípravu dalších pokrmů.  Jako základ a předkrm vyzkoušejte talíř plný vařeného masa. Nakupte masitá vepřová kolena, plec nebo laloky. Milovníci vnitřností by neměli zapomenout na vepřové srdce a jazyk. Očištěné maso a vnitřnosti uvařte v osolené vodě s bobkovým listem a kořením (kuličky nového koření a pepře), do kterého v půlce varu přidáte kořenovou zeleninu. Maso vařte přibližně 2 hodiny a podávejte s čerstvě nastrouha...

x