Recepty zima

Tři lahodné horké nealkoholické nápoje plné vitamínů a chutí

Pro chladné dny není lepší volby než rychlý horký nápoj. V dnešním článku vám představíme tři lahodné recepty na horké nápoje plné osvěžujících ingrediencí: brusinkový punč, ostružinový svařený nápoj a rakytníkový punč. Nápoje připravené z našich džemů a sirupů nejenom zahřejí, ale také poskytují bohatý zdroj vitamínů a antioxidantů. Aby se v nápoji udržely, nesmíte je dlouho zahřívat, jen ohřát, pořádně promíchat a na mírném ohni nechat ingredience propojit.Až na závěr přidejte naše tekuté koření, které se v horkém nápoji krásně rozvoní.Sladkost či kyselost si regulujte sami množstvím dodaného tekutého koření a citronové šťávy.   Brusinkový punč Na 1 litr nápoje:50 g brusinkového džemu500 ml jablečný mošt500 ml vodyšťáva z půlky citronuTekuté koření na punčHruškový kompot s jeřabinami V hrnci smíchejte jablečný mošt a vodu s brusinkovým džemem. Ohřejte k bodu varu a na závěr přidejte 2 lžíce našeho tekutého koření a do každého šálku 1 lžíci hruškového kompotu s jeřabinami. Dochuťte citronovou šť...

Kořeněné soli jako jedlý dárek

Naše recepty na jednoduchý vánoční dárek ve formě ochucených solí jsou nejen chutné, ale i snadné na přípravu. Můžete je tak připravit s vašimi malými kuchaři a darovat třeba babičkám nebo paní učitelkám. S citronovou solí, chilli solí a solí s červeným vínem ve skleničkách Weck vytvoříte nejen aromatické koření, ale i krásné dárky. Citronový pepř Recept na asi 3 sklenice WECK o objemu 140 ml INGREDIENCE:180 g kuliček bílého pepřenastrouhaná kůra ze 6 bio citronůšťáva ze 2 bio citronů3 lžičky kurkumy3 lžičky kvalitní soli (ideálně mořské nebo himalájské Všechny ingredience smíchejte v míse, přikryjte a nechte asi 24 hodin “louhovat”. Druhý den předehřejte troubu na 60 °C. Směs koření a soli rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a sušte asi 1 ½ až 2 hodiny (do dvířek trouby dejte vařečku, aby zůstala dvířka rozevřená). Vyjměte a nechte vychladnout. Citronovou sůl vsypte do připravených sklenic.Uzavřete skleněným víčkem, zavařovacím kroužkem a a zavařovacími sponami.TIP: Nejlíp se hodí k...

Zázvorový "shot"

Díky svým silným zahřívacím a protizánětlivým účinkům patří zázvor mezi nejznámější a nejúčinnější pomocníky při zimním prochladnutí nebo nachlazení. Je používán v lidovém léčitelství po celém světě - kromě výše zmíněného zmírňuje revmatické potíže, povzbuzuje krevní oběh, podporuje trávení a snižuje horečku. Zázvor pochází z jihovýchodní Asie a jako koření se používá jeho mohutný sukovitý oddenek (tedy ne kořen, jak si hodně lidí myslí). Je velmi aromatický, obsahuje totiž silné silice, které nejvíce připomínají pálivý citrón. Nejintenzivnější chuť najdete právě v čerstvém oddenku. Zázvor sám o sobě je velmi silné až palčivé chuti a tak se nedá jen tak pojídat. Ideální volbou tedy může být již připravený zázvorový shot, kde šťávu smícháme s citrusovými šťávami a kurkumou pro ještě větší efekt a zmírnění chuti. A proč zrovna “shot”? V angličtině má slovíčko význam střela, my bychom řekli “pecka, bomba” - prostě rychlý a efektivní účinek. Svůj imunitní systém můžete posílit ranním panákem, smícháním p...

Citronové bábovičky s podmáslím

Krásné zapékací misky ve tvaru báboviček přímo volají po sladkém dezertu. Prohlédněte si je v našem e-shopu. Kromě toho, že je výsledek roztomilý, jsou i praktické. Těsto uvnitř je vždy dobře propečené, což se v klasické bábovkové formě ne vždy povede. Ingredience: 400 g polohrubé mouky 4 vejce 260 g cukru krupice  1⁄2 sáčku prášku do pečiva 180 g měkkého másla 300 ml podmáslí špetka soli šťáva a nastrouhaná kůra ze 2 bio citronů   máslo na vymazání formiček moučkový cukr a citronová šťáva na zdobení   Jak na to? Z trouby vyjměte rošt a vyhřejte ji na 180°C. Skleněné formičky Weck  vymažte změklým máslem.  V míse smíchejte sypké ingredience - mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse smíchejte změklé máslo a vejce. Šlehejte (ideálně ručním šlehačem) dokud nevznikne krém. Přidejte kůru a šťávu ze dvou citronů a vmíchejte je do směsi. Postupně přidávejte podmáslí, sypkou směs a krátce promíchejte na hladké těsto. To vlijte do formiček, které položte na stud...

Nakládaná červená cibule

Nakládaná cibule je skvělým doplňkem do burgerů, k mexické kuchyni nebo do sendvičů či baget. Její příprava nevyžaduje mnoho příprav a my vám přinášíme základní recept, který můžete obměnit jednoduchým přidáním koření. Pikantnost přidá chilli paprička nebo pepř, indickou kuchyni můžete vytvořit přimícháním kari prášku do rozvaru.Na nakládání zeleniny se hodí malé úzké chřestovky, které vám v ledničce nebudou zabírat moc místa. 0,75 kg červené cibule300 ml vody240 ml jablečného octa4 lžíce třtinového cukru2 lžíce soli Cibule oloupejte a nakrájejte je na tenká půlkolečka. V rendlíku svařte vodu s octem a v ní rozpusťte cukr, sůl a promíchejte. Nechte projít varem. Cibuli naskládejte do čistých a suchých sklenic a přelijte je ještě horkým rozvarem. Uzavřete víčkem a sklenice dejte do ledničky. Už druhý den ji můžete začít ochutnávat. Vždy ale použijte čistý příbor....

x