Recepty podzim

Dýňová polévka

JAK NA KRÉMOVOU DÝŇOVOU POLÉVKU? Recept na dýňovou polévku v úplně té nejjednodušší podobě, která vás překvapí silnou chutí. BUDETE POTŘEBOVAT: 1 dýně hokaido (asi 1kg) 1 velká cibule 1 mrkev 3 stroužky česneku 1 smetana na vaření (12%) olivový olej 1 litr zeleninového vývaru muškátový oříšek sůl, pepř K PODÁVÁNÍ: dýňový olej (nemusí být) Dýni hokaido rozpůlíme a vydlabeme semínka. Mrkev oloupeme, z cibule oloupeme pouze jednu vrstvu slupky a zbytek necháme. Plech vyložíme pečícím papírem. Dýni dáme na plech řezem dolů, přidáme podélně rozkrojenou mrkev, cibuli v celku a česnek - také neoloupaný. Vše pokapeme olivovým olejem a osolíme. Nepřikryté dáme péct na 180 °C na cca 30 minut (dýně musí být měkká). Upečené suroviny dáme do hrnce, lehce vychladlou cibuli a česnek doloupeme, dýni můžeme, ale nemusíme nakrájet na menší kusy. Vše rozmixujeme a přidáme připravený vývar. Provaříme a přimícháme smetanu. Můžeme dosolit a dopepřit, případně přidat trochu nastrouhaného muškátového oří...

Nakládáná dýně

Ingredience:1 dýně (cca 750 g očištěné a vydlabané dýně)80 g celeru1 cibule250 ml vinného bílého octu100 ml vody1 lžička hořčičného semínka1 lžička fenyklových semínek1 lžička červeného pepře1 lžička mleté kurkumy2 tobolky kardamomu1 lžíce cukru 1,5 lžičky soli V hrnci svaříme ocet, cukr, vodu a koření. Na mírném ohni necháme cca 5 minut probublat. Celer očistíme a nakrájíme na tenké nudličky tzv. julianne. Dýni nakrájíme na menší kousky (cca 1x1cm). Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Zeleninu vložíme do vývaru a vaříme 5-10 minut. Dýně by měla trochu změknout.Zeleninu naskládejte do zavařovacích skleniček Weck a zalijte vývarem. Zavařujeme 30 minut na 90°C....

Medajlonky s houbovou omáčkou

Kombinace smetany a hub je prostě úžasná. Nemusíte mít pouze čerstvě nasbíráné houby z lesa, dobrou službu v tomto receptu udělají i naše nakládané houby nebo čerstvé houby z pěstíren - např. hlíva ústřičná nebo žampiony. 500 g masa (drůbeží)1 cibule2 hrsti lišek nebo jiných hub - nemáte-li doma houby, zkuste naše nakládané Nakládané houby a zelenina  1 kelímek smetany na vařeníčerstvá petrželkatymiánsůl, pepřšťáva z půlky citronu (pokud použijete nakládané houby, šťávu vynechejte)přepuštěné másloolivový olej Kuřecí maso nakrájejte na menší medajlonky, z každé strany osolte, opepřete a přidejte trochu tymiánu. Na přepuštěném másle maso orestujte z obou stran do zlatova. Z pánve ho vyndejte na nahřátý talíř. Přidejte trochu oleje a osmažte nakrájenou cibuli. Přidejte lišky a společně na mírném plameni pár minut opékejte. Zalijte smetanou, osolte a opepřete a nechte dusit, dokud nejsou lišky příjemně měkké. Na závěr vraťte do omáčky maso a prohřejte. Podávejte s těstovinami nebo s pečenými brambory...

Kimči - základní recept

Pomalu se blíží podzimní plískanice a tak je potřeba začít utužovat imunitu. Než se pustíte do polykání tabletek, zkuste mnohem příjemnější cestu - jídla a delikatesy plné vitamínů. Někdo dává přednost tmavě modrým bobulím - borůvkám a bobulkám černého bezu. Jak připravíte zdravý bezinkový sirup si můžete přečíst zde. Někdo to jistí horkými a ostrými pokrmy, my dáváme přednost pokrmům prošlým mléčným kvašením - skvělá je třeba naše Zelenináda. Pokud si chcete v kuchyni trochu zaexperimentovat, vyzkoušejte asijské kimchi. Jde o tradiční korejský pokrm z fermentovaného čínského zelí s chilli a dalšími přísadami. Existují stovky variant a každá rodina má ten svůj “nejlepší” recept. Správně by mělo kimchi fermentovat i několik měsíců, získá tak opravdovou sílu a taky pořádně silné, velice typické aroma (kdo vyzkouší, pochopí :). Záleží samozřejmě na vás, zda mu dáte čas týden nebo měsíc. Takové kimchi si pak můžete dopřát ...

Sirup z černého bezu

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 kg plod černého bezu 700 g třinového cukru šťáva z 1 citronu skořice, hřebíček, badyán (nemusí být) Blížící se podzim nám ohlašují plody černého bezu. Najdete ho opravdu všude - kolem cest, v parku a samozřejmě u polí. Podívejte se ve svém okolí po čistém místě, kde rostou tyto léčivé bobulky a vyzkoušejte jednoduchý recept na sirup, který oceníte především v zimě. Je to totiž skvělý pomocník v době chřipek, nachlazení a rým. Zvyšuje imunitu, působí protizánětlivě, má antioxidační účinek a pomáhá bojovat s virovými i bakteriálními infekcemi. K tomu všemu ještě snižuje cholesterol. Můžete jej používat preventivně, ale při chřipce, angíně nebo onemocnění dýchacích cest vám pomůže se rychleji uzdravit. Za vše můžou unikátní proteiny anthocyaniny, které najdete třeba i v borůvkách. Jen pozor - plody musí být opravdu z keře černého bezu (Sambucus nigra), dostatečně zralé a musí se vařit minimálně 20 minut. Syrová šťáva t...

x